Sałatka z selera konserwowego i sera żółtego

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Przejrzałam wszystkie przepisy na sałatki z selerem. Trochę było podobnych do tej zrobionej przeze mnie, ale nie było identycznej, więc postanowiłam ją dodać. A przepis pochodzi od mojej przyszłej teściowej.

1 słoik selera konserwowego
150 g sera żółtego
6-7 plastrów ananasa z puszki
1 puszka kukurydzy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Selera odsączamy na sitku. Jeśli mamy dość długie kawałki selera to można je trochę pokroić. Kukurydzę odsączamy, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach (aby "wąsy" sera były podobnej średnicy jak seler). Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (seler, kukurydza, ser, ananas) wrzucamy do jednej miseczki, dodajemy majonez (ja dodaję go bardzo mało, ale jak ktoś lubi majonez to może wrzucić więcej). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.

Do sałatki można dorzucić kilka rodzynek, jeśli ktoś je lubi.

IMG_3084.JPG

Załączniki

• IMG_3084.JPG
    IMG_3084.JPG
    123.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Shinju, zrobiłam! Pominęłam sól i pieprz, dodałam za to czosnku. No i nie trzymałam się proporcji, tylko robiłam na oko. Bardzo smaczna wyszła.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
yrsa @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085720Shinju, zrobiłam! Pominęłam sól i pieprz, dodałam za to czosnku. No i nie trzymałam się proporcji, tylko robiłam na oko. Bardzo smaczna wyszła.
Cieszę się
icon_smile.gif
Ja też zazwyczaj na oko robię, ale do podania komuś przepisu spisałam ile mniej więcej składników używam.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,081
404
83
Właśnie taką robi moja mama, ale dodaje jeszcze pokrojone w kostkę plasterki szynki. Bardzo smaczna!

A ja się zbieram do tych Twoich grillowanych piersi, ale ciągle nie mogę kupić mięsa. Dobrze, że nic nie powiedziałam mężowi, bo by marudził, że nie zrobiłam...

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Moniak @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085875Właśnie taką robi moja mama, ale dodaje jeszcze pokrojone w kostkę plasterki szynki. Bardzo smaczna!

A ja się zbieram do tych Twoich grillowanych piersi, ale ciągle nie mogę kupić mięsa. Dobrze, że nic nie powiedziałam mężowi, bo by marudził, że nie zrobiłam...
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Ja robię tak jak Shinju, bez szynki. Daje tylko więcej majonezu, a seler kroję obowiązkowo.
No i muszę zrobić.
icon_mrgreen.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,081
404
83
Wiedziałam, że to tak zabrzmi, ale zostawiłam
fiesgrins.gif

Jakby zobaczył Shinju, to by był zachwycony, a ja bym pewnie oberwała, że jeszcze nie zrobiłam
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Spróbujcie dziewczyny z czosnkiem. Naprawdę warto.

Można też wersję minimum, tylko ona już do nazwy wątku nie pasuje bo bez selera:
ser+ananas+czosnek+majonez

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
yrsa @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085902Można też wersję minimum, tylko ona już do nazwy wątku nie pasuje bo bez selera:
ser+ananas+czosnek+majonez
Oj tak, jak kiedyś na imprezę przygotowałam taką sałatkę to zniknęła w błyskawicznym tempie. Tak swoją drogą to gdzie ja głowę wtedy miałam by robić na imprezę sałatkę z czosnkiem
dump.gif
W każdym razie zjedli wszyscy, więc nikomu nie przeszkadzał zapach czosnku :D

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Zawsze robię na imprezy sałatki lub dipy z czosnkiem. Najszybciej znikają.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Załączniki

• serowa_z_ananasem.JPG
    serowa_z_ananasem.JPG
    121.1 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy