- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Składniki:
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 średnia żółta papryka
1 średni pomidor
200 - 300g kiszonych ogórków
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy extra vergine
pieprz
Wykonanie:
Soczewicę zalać 1 szklanką wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, gotować aż cała woda się wchłonie, a soczewica będzie miękka (około 30 minut), w tym czasie pokroić warzywa (paski, kostki wg własnych preferencji), do słoiczka po dżemie wrzucić resztę soli, cukier, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę, zakręcić i energicznie potrząsać aż powstanie emulsja. Ugotowaną soczewicę połączyć z warzywami i sosem, wymieszać i jeść.
Moje uwagi:
Ja tą sałatkę jem na zimno, żeby soczewica szybciej wystygła po ugotowaniu wywalam ją na duży płaski talerz, chwilę mieszam i dodaję do warzyw.
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 średnia żółta papryka
1 średni pomidor
200 - 300g kiszonych ogórków
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy extra vergine
pieprz
Wykonanie:
Soczewicę zalać 1 szklanką wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, gotować aż cała woda się wchłonie, a soczewica będzie miękka (około 30 minut), w tym czasie pokroić warzywa (paski, kostki wg własnych preferencji), do słoiczka po dżemie wrzucić resztę soli, cukier, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę, zakręcić i energicznie potrząsać aż powstanie emulsja. Ugotowaną soczewicę połączyć z warzywami i sosem, wymieszać i jeść.
Moje uwagi:
Ja tą sałatkę jem na zimno, żeby soczewica szybciej wystygła po ugotowaniu wywalam ją na duży płaski talerz, chwilę mieszam i dodaję do warzyw.
Ostatnią edycję dokonał moderator: