Sałatka z soczewicą

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Składniki:
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 średnia żółta papryka
1 średni pomidor
200 - 300g kiszonych ogórków
garść posiekanej natki pietruszki
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy extra vergine
pieprz

Wykonanie:
Soczewicę zalać 1 szklanką wody, dodać 0,5 łyżeczki soli, gotować aż cała woda się wchłonie, a soczewica będzie miękka (około 30 minut), w tym czasie pokroić warzywa (paski, kostki wg własnych preferencji), do słoiczka po dżemie wrzucić resztę soli, cukier, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę, zakręcić i energicznie potrząsać aż powstanie emulsja. Ugotowaną soczewicę połączyć z warzywami i sosem, wymieszać i jeść.

Moje uwagi:
Ja tą sałatkę jem na zimno, żeby soczewica szybciej wystygła po ugotowaniu wywalam ją na duży płaski talerz, chwilę mieszam i dodaję do warzyw.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Fajne, drukuję do wypróbowania, bo soczewicą to ja nigdy nie pogardzę
icon_mrgreen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wiesz Lud_ ta sałatka bez soczewicy stanowi świetny dodatek do obiadu, właśnie pierwowzór był bez soczewicy, jednak okazało się, ze ona tutaj świetnie pasuje
icon_smile.gif
. Ja to nigdy ciecierzycą nie pogardzę
mniam.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy