Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z soczewicy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 821771" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; sprzed lat. Proporcje podane są na 4 osoby. Ja trochę zmodyfikowałam sos, według własnych doświadczeń. Jak zwykle podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. Każdy wybierze, co będzie mu bardziej odpowiadało.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>25 dkg soczewicy z puszki</p><p>1 czerwona cebula (10 dkg)</p><p>1 czerwona papryka (20 dkg)</p><p>1 pęczek natki pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p><strong>Sos</strong></p><p>100 ml oliwy (niecałe pół szklanki)</p><p>3 łyżki octu winnego</p><p>2 łyżeczki sosu sojowego</p><p>2 łyżeczki musztardy</p><p>2 drobno posiekane ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę)</p><p>sól, pieprz</p><p>ja dodaję jeszcze 1 płaską łyżeczkę cukru</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek posiekany ( lub przeciśnięty przez praskę) rozcieramy z musztardą (ja dodaję teraz cukier), octem winnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i wlewam po 1 łyżeczce oliwę, wcierając ją za każdym razem dokładnie w wytworzoną emulsję. Kiedy wszystkie składniki sosu są już ze sobą połączone sos odstawiamy na 30 minut do lodówki.</p><p>Soczewicę przelewamy na sicie zimną wodą i dokładnie osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę. Natkę drobno siekamy. </p><p>Soczewicę mieszamy na patelni z sosem, lekko podsmażamy i przestudzamy. Dodajemy paprykę, cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 821771, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" sprzed lat. Proporcje podane są na 4 osoby. Ja trochę zmodyfikowałam sos, według własnych doświadczeń. Jak zwykle podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. Każdy wybierze, co będzie mu bardziej odpowiadało. [B]Składniki [/B]25 dkg soczewicy z puszki 1 czerwona cebula (10 dkg) 1 czerwona papryka (20 dkg) 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz [B]Sos[/B] 100 ml oliwy (niecałe pół szklanki) 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki musztardy 2 drobno posiekane ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę) sól, pieprz ja dodaję jeszcze 1 płaską łyżeczkę cukru Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek posiekany ( lub przeciśnięty przez praskę) rozcieramy z musztardą (ja dodaję teraz cukier), octem winnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i wlewam po 1 łyżeczce oliwę, wcierając ją za każdym razem dokładnie w wytworzoną emulsję. Kiedy wszystkie składniki sosu są już ze sobą połączone sos odstawiamy na 30 minut do lodówki. Soczewicę przelewamy na sicie zimną wodą i dokładnie osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę. Natkę drobno siekamy. Soczewicę mieszamy na patelni z sosem, lekko podsmażamy i przestudzamy. Dodajemy paprykę, cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z soczewicy
Bottom