- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Sałatka bardzo szybka do zrobienia i nie jest "sezonowa".
Zamiast rzodkwi można dodać kalarepkę lub rzepę.
Nie musi się przegryzać, więc można ją zrobić bezpośrednio przed jedzeniem.
Składniki:
- 15 dkg kiełbasy szynkowej
- 2 średnie czerwone cebule
- 25 dkg białej rzodkwi (kalarepki lub rzepy)
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ziołowego (ja dałam jabłkowy)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- sól, pieprz, curry
- kilka listków rozmarynu lub natki pietruszki do dekoracji,
Rzodkiew i cebulki obrać.
Wędlinę, cebule i rzodkiew pokroić w cienkie paski.
Sos
można zrobić podwójną ilość)
Wymieszać musztardę z octem, sokiem z pomarańczy i oliwą.
Doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać.
Tej sałatki nie mieszamy w misce, ale układamy na talerzach i polewamy sosem.
Dekorujemy zielonymi gałązkami.
Zamiast rzodkwi można dodać kalarepkę lub rzepę.
Nie musi się przegryzać, więc można ją zrobić bezpośrednio przed jedzeniem.

Składniki:
- 15 dkg kiełbasy szynkowej
- 2 średnie czerwone cebule
- 25 dkg białej rzodkwi (kalarepki lub rzepy)
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ziołowego (ja dałam jabłkowy)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- sól, pieprz, curry
- kilka listków rozmarynu lub natki pietruszki do dekoracji,
Rzodkiew i cebulki obrać.
Wędlinę, cebule i rzodkiew pokroić w cienkie paski.
Sos
Wymieszać musztardę z octem, sokiem z pomarańczy i oliwą.
Doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać.
Tej sałatki nie mieszamy w misce, ale układamy na talerzach i polewamy sosem.
Dekorujemy zielonymi gałązkami.