Sałatka z wędliną i białą rzodkwią

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Sałatka bardzo szybka do zrobienia i nie jest "sezonowa".
Zamiast rzodkwi można dodać kalarepkę lub rzepę.
Nie musi się przegryzać, więc można ją zrobić bezpośrednio przed jedzeniem.

sa_._z_rzodkwip.JPG


Składniki
:
- 15 dkg kiełbasy szynkowej
- 2 średnie czerwone cebule
- 25 dkg białej rzodkwi (kalarepki lub rzepy)
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ziołowego (ja dałam jabłkowy)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- sól, pieprz, curry
- kilka listków rozmarynu lub natki pietruszki do dekoracji,

Rzodkiew i cebulki obrać.
Wędlinę, cebule i rzodkiew pokroić w cienkie paski.

Sos:(można zrobić podwójną ilość)
Wymieszać musztardę z octem, sokiem z pomarańczy i oliwą.
Doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać.

Tej sałatki nie mieszamy w misce, ale układamy na talerzach i polewamy sosem.
Dekorujemy zielonymi gałązkami.
 

Załączniki

  • sa_._z_rzodkwip.JPG
    sa_._z_rzodkwip.JPG
    51.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy