Sałatka z wędzonym kurczakiem i cytrynowym winegretem
1 duże wędzone udko z kurczka
1 duża kulka mozzarelli lub innego łagodnego sera
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 mała kapusta pekińska lub karbowana sałata
3-4 rzodkiewki
1/2 ogóka węża bez pestek
pomidor obrany ze skórki i wypestkowany
sól, pieprz
sos
1 łyżka soku z cytryny
4 łyzki oleju lub oliwy
Udko obrać ze skóry, mięso pokroić na spore kwałki. Mozzarelle i parykę pokroić w kostkę. Pekińska w cieniutkie paski. Pozstałe warzywa pokroić w plasterki (warzywa można dać różne, zalezy na co jest sezon). Wszystko wymieszać. Posolić i popierzyć.
Sos: do miski wlać sok z cytryny, cały czas mieszając dodawac po trochę olej, powinna wyjść emulsja. Sos wymieszac z sałatką i odstawić aby sie troche przegryzła.
1 duże wędzone udko z kurczka
1 duża kulka mozzarelli lub innego łagodnego sera
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 mała kapusta pekińska lub karbowana sałata
3-4 rzodkiewki
1/2 ogóka węża bez pestek
pomidor obrany ze skórki i wypestkowany
sól, pieprz
sos
1 łyżka soku z cytryny
4 łyzki oleju lub oliwy
Udko obrać ze skóry, mięso pokroić na spore kwałki. Mozzarelle i parykę pokroić w kostkę. Pekińska w cieniutkie paski. Pozstałe warzywa pokroić w plasterki (warzywa można dać różne, zalezy na co jest sezon). Wszystko wymieszać. Posolić i popierzyć.
Sos: do miski wlać sok z cytryny, cały czas mieszając dodawac po trochę olej, powinna wyjść emulsja. Sos wymieszac z sałatką i odstawić aby sie troche przegryzła.
