Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z zielonych pomidorów,
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Graz" data-source="post: 900127" data-attributes="member: 214"><p>Sałatkę z zielonych pomidorów robiła moja śp. babcia. Jak byłam mała, jesienią jeździliśmy do babci na wieś, na wykopki, w piekne nadbużańskie okolice. W przerwach między kopaniem ziemniaków pod lasem spożywaliśmy posiłek składający się z pajdy wiejskiego chleba posmarowanego smalcem - na wierzchu lądowała własnie sałatka z zielonych pomidorów. </p><p></p><p>Bardzo dawno jej nie jadłam, mama obiecała, że w tym roku zrobi. Koleżanka marghe tez nabrała ochoty, więc - proszbardzo:</p><p></p><p><strong>Sałatka z zielonych pomidorów &quot;wykopkowa&quot;</strong> </p><p></p><p>1 kg zielonych pomidorów (ładnych, zdrowych, ostatnich)</p><p>20 dkg cebuli</p><p>troche marchwi (dla wyglądu)</p><p></p><p><strong>zalewa: </strong></p><p>2 szklanki wody</p><p>1/3 szklanki octu 10%</p><p></p><p>ziele angielskie</p><p>pieprz</p><p>liście laurowe</p><p>goździki</p><p></p><p></p><p>Pomidory i cebule kroimy w krążki, solimy, odstawiamy na kilka godzin</p><p>Marchew ścieramy na grubych oczkach</p><p></p><p>Po kilku godzinach zlewamy solankę, pomidory, cebule i marchew układamy w słoikach, dodajemy wymienione przyprawy i zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Graz, post: 900127, member: 214"] Sałatkę z zielonych pomidorów robiła moja śp. babcia. Jak byłam mała, jesienią jeździliśmy do babci na wieś, na wykopki, w piekne nadbużańskie okolice. W przerwach między kopaniem ziemniaków pod lasem spożywaliśmy posiłek składający się z pajdy wiejskiego chleba posmarowanego smalcem - na wierzchu lądowała własnie sałatka z zielonych pomidorów. Bardzo dawno jej nie jadłam, mama obiecała, że w tym roku zrobi. Koleżanka marghe tez nabrała ochoty, więc - proszbardzo: [B]Sałatka z zielonych pomidorów "wykopkowa"[/B] 1 kg zielonych pomidorów (ładnych, zdrowych, ostatnich) 20 dkg cebuli troche marchwi (dla wyglądu) [B]zalewa: [/B] 2 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% ziele angielskie pieprz liście laurowe goździki Pomidory i cebule kroimy w krążki, solimy, odstawiamy na kilka godzin Marchew ścieramy na grubych oczkach Po kilku godzinach zlewamy solankę, pomidory, cebule i marchew układamy w słoikach, dodajemy wymienione przyprawy i zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z zielonych pomidorów,
Bottom