Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 846883" data-attributes="member: 10341"><p>Wczoraj miałam dzień &quot;serowy&quot;. Zaopatrzyłam się w różne sery, a póżniej zastanawiałam się, jak je wykorzystać. Pomogła mi w tym Agnieszka Kręglicka i jej przepisy. Składniki wystarczą dla 6 osób, ja zrobiłam ją dla siebie z mniejszej porcji.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>80 dkg ziemniaków</p><p>10 dkg sera gorgonzola, roquefort lub inny tłusty blue (pleśniowy błękitny)</p><p>garść łuskanych orzechów włoskich</p><p>1 cebula pokrojona w piórka (ja wzięłam białą)</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>sól. </p><p></p><p><strong>sos</strong></p><p>1 łyżka musztardy Dijon (brałam zwykłą delikatesową)</p><p>1 łyżka miodu (ja miałam tylko gryczany, może być inny)</p><p>2 łyżki białego octu winnego</p><p>sól, pieprz</p><p>6 łyżek oliwy</p><p></p><p>Ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu (poza oliwą) mieszamy, potem stopniowo, po łyżce, dodajemy oliwę wcierając dokładnie, aż powstanie kremowy sos winegret.</p><p>Gorące ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i polewamy sosem. Odstawiamy.</p><p>Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej na złoto cebulę, dodajemy orzechy i chwilę smażymy razem. </p><p>Pokruszonym serem posypujemy ziemniaki, następnie cebulką z orzechami. Wszystko mieszamy. </p><p>Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 846883, member: 10341"] Wczoraj miałam dzień "serowy". Zaopatrzyłam się w różne sery, a póżniej zastanawiałam się, jak je wykorzystać. Pomogła mi w tym Agnieszka Kręglicka i jej przepisy. Składniki wystarczą dla 6 osób, ja zrobiłam ją dla siebie z mniejszej porcji. [B]Składniki [/B]80 dkg ziemniaków 10 dkg sera gorgonzola, roquefort lub inny tłusty blue (pleśniowy błękitny) garść łuskanych orzechów włoskich 1 cebula pokrojona w piórka (ja wzięłam białą) 1 łyżka oliwy sól. [B]sos[/B] 1 łyżka musztardy Dijon (brałam zwykłą delikatesową) 1 łyżka miodu (ja miałam tylko gryczany, może być inny) 2 łyżki białego octu winnego sól, pieprz 6 łyżek oliwy Ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu (poza oliwą) mieszamy, potem stopniowo, po łyżce, dodajemy oliwę wcierając dokładnie, aż powstanie kremowy sos winegret. Gorące ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i polewamy sosem. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej na złoto cebulę, dodajemy orzechy i chwilę smażymy razem. Pokruszonym serem posypujemy ziemniaki, następnie cebulką z orzechami. Wszystko mieszamy. Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z ziemniaków
Bottom