Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka ze śliwek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 886091" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam ją z pierwszych śliwek, podobnych do węgierek. Przepis ze &quot;Smaków i aromatów&quot; sprawdził się doskonale. To była naprawdę miła niespodzianka, kiedy zaniosłam ją na grilla, a i w domu okazała się nadzwyczajna. </p><p><strong>Składniki </strong></p><p><strong></strong>1 kg śliwek</p><p>2 sałatkowe cebule ( brałam cukrowe)</p><p>ogórek wężowy</p><p>2 zielone papryki</p><p>sałata strzępiasta</p><p>filiżanka majonezu</p><p>1/2 filiżanki jogurtu</p><p>3 łyżki migdałów </p><p>łyżeczka cukru pudru</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cebule kroimy w piórka, a ogórek w dość grubą kostkę ( ja ogórek obrałam, co drugi pasek). Oczyszczoną paprykę kroimy w pierścienie, a potem na mniejsze kawałki. </p><p>Wsypujemy na patelnię łyżkę soli i migdały. Trzymamy na dość dużym ogniu, aż się lekko przyrumienią. W salaterce mieszamy śliwki, cebule, ogórek i paprykę. Majonez ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzoną solo lub do pieczonych i smażonych mięs, a jest to też niebanalny dodatek do karkówki z grilla.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 886091, member: 10341"] Zrobiłam ją z pierwszych śliwek, podobnych do węgierek. Przepis ze "Smaków i aromatów" sprawdził się doskonale. To była naprawdę miła niespodzianka, kiedy zaniosłam ją na grilla, a i w domu okazała się nadzwyczajna. [B]Składniki [/B]1 kg śliwek 2 sałatkowe cebule ( brałam cukrowe) ogórek wężowy 2 zielone papryki sałata strzępiasta filiżanka majonezu 1/2 filiżanki jogurtu 3 łyżki migdałów łyżeczka cukru pudru sól, pieprz Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cebule kroimy w piórka, a ogórek w dość grubą kostkę ( ja ogórek obrałam, co drugi pasek). Oczyszczoną paprykę kroimy w pierścienie, a potem na mniejsze kawałki. Wsypujemy na patelnię łyżkę soli i migdały. Trzymamy na dość dużym ogniu, aż się lekko przyrumienią. W salaterce mieszamy śliwki, cebule, ogórek i paprykę. Majonez ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzoną solo lub do pieczonych i smażonych mięs, a jest to też niebanalny dodatek do karkówki z grilla. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka ze śliwek
Top
Bottom