Wypatrzyłam ją wczoraj w dwumiesięczniku „To jest pyszne” i …..mimo sporych ilości, poszłam na całość. Nic się nie zmarnowało, a dzisiaj już miałam pytania, czy będę coś robiła z rzodkiewek, bo zwiędną. To są oczywiście sympatyczne żarty, po wczorajszych (obłędnych) zakupach. Na razie popijam kawkę i staram się zaprzyjaźnić z moim laptopem. W tej chwili wypatrzyłam, że ta sałatka jest obliczona dla 4 osób. Smacznego.
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 1 kg zielonych szparagów
- 75 g orzechów włoskich
- 15 dkg łagodnego serka koziego
- 10 dkg miksu sałat (kupuję już umyte, wysuszone, porwane na drobne kawałki i opakowane w folię)
- 4 czerwone cebule
- 3 – 4 gałązki trybuli
- 150 m ciemnego octu balsamicznego + 4 łyżki
- l5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki w białych i zielonych. Następnie kroimy je na skośne kawałki. Białe szparagi gotujemy 10 – 12 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru. Po około 5 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi. Póżniej wszystkie odcedzamy i studzimy.
Orzechy przepoławiamy (ja je siekam dość drobno) i podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekane cebule, przesmażamy je i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Karmelizujemy wszystko, ciągle mieszając. Podlewamy 150 ml octu i gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy i studzimy.
Miks sałat przebieramy, myjemy, suszymy i rwiemy na drobniejsze części (ja już mam to gotowe). Gałązki trybuli myjemy i obrywamy listki.
Szparagi mieszamy z sałatą i sosem z 4 łyżek octu, szczypty soli, pieprzu oraz cukru i reszty oliwy. Na koniec wkruszamy kozi ser, wykładamy cebulę z orzechami i posypujemy listkami trybuli.
-
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 1 kg zielonych szparagów
- 75 g orzechów włoskich
- 15 dkg łagodnego serka koziego
- 10 dkg miksu sałat (kupuję już umyte, wysuszone, porwane na drobne kawałki i opakowane w folię)
- 4 czerwone cebule
- 3 – 4 gałązki trybuli
- 150 m ciemnego octu balsamicznego + 4 łyżki
- l5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki w białych i zielonych. Następnie kroimy je na skośne kawałki. Białe szparagi gotujemy 10 – 12 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru. Po około 5 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi. Póżniej wszystkie odcedzamy i studzimy.
Orzechy przepoławiamy (ja je siekam dość drobno) i podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekane cebule, przesmażamy je i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Karmelizujemy wszystko, ciągle mieszając. Podlewamy 150 ml octu i gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy i studzimy.
Miks sałat przebieramy, myjemy, suszymy i rwiemy na drobniejsze części (ja już mam to gotowe). Gałązki trybuli myjemy i obrywamy listki.
Szparagi mieszamy z sałatą i sosem z 4 łyżek octu, szczypty soli, pieprzu oraz cukru i reszty oliwy. Na koniec wkruszamy kozi ser, wykładamy cebulę z orzechami i posypujemy listkami trybuli.
-