Sałatka ze szparagami i kozim serem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wypatrzyłam ją wczoraj w dwumiesięczniku „To jest pyszne” i …..mimo sporych ilości, poszłam na całość. Nic się nie zmarnowało, a dzisiaj już miałam pytania, czy będę coś robiła z rzodkiewek, bo zwiędną. To są oczywiście sympatyczne żarty, po wczorajszych (obłędnych) zakupach. Na razie popijam kawkę i staram się zaprzyjaźnić z moim laptopem. W tej chwili wypatrzyłam, że ta sałatka jest obliczona dla 4 osób. Smacznego.

Składniki

- 1 kg białych szparagów

- 1 kg zielonych szparagów

- 75 g orzechów włoskich

- 15 dkg łagodnego serka koziego

- 10 dkg miksu sałat (kupuję już umyte, wysuszone, porwane na drobne kawałki i opakowane w folię)

- 4 czerwone cebule

- 3 – 4 gałązki trybuli

- 150 m ciemnego octu balsamicznego + 4 łyżki

- l5 łyżek oliwy z oliwek

- sól, pieprz, cukier

Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki w białych i zielonych. Następnie kroimy je na skośne kawałki. Białe szparagi gotujemy 10 – 12 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru. Po około 5 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi. Póżniej wszystkie odcedzamy i studzimy.

Orzechy przepoławiamy (ja je siekam dość drobno) i podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekane cebule, przesmażamy je i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Karmelizujemy wszystko, ciągle mieszając. Podlewamy 150 ml octu i gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy i studzimy.

Miks sałat przebieramy, myjemy, suszymy i rwiemy na drobniejsze części (ja już mam to gotowe). Gałązki trybuli myjemy i obrywamy listki.

Szparagi mieszamy z sałatą i sosem z 4 łyżek octu, szczypty soli, pieprzu oraz cukru i reszty oliwy. Na koniec wkruszamy kozi ser, wykładamy cebulę z orzechami i posypujemy listkami trybuli.

-

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Vis a vis Carrefoura, jakaś pani sprzedaje najróżniejsze zioła. Pewnie działkowiczka. Nie ma jej codziennie, ale czasem robię zapasy. Trybula dla mnie to pietruszka (zielona) z posmakiem anyżu. Kto nie lubi trego ostatniego, niech nie kupuje. Można też kupić w sklepach ogrodniczych, albo na targach. Ja kiedyś podawałam adres do takiego sklepu na forum - tylko już nie pamiętam. Przepraszam. Powodzenia. Do tdematu wrocę póżniej, bo zaraz będę miała gości na śniadaniu.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Oj a ja myslalam ze trybulka to rodzaj bardzo drobnego szczypiorku....
gruebel_2.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Ja kiedyś w Leclercu, na regaliku z ziołami, znalazłam metkę z ceną. To było moje najbliższe spotkanie z trybulą
zahnlos.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kawa, wysiej do doniczki nasionka (najlepiej do sporej od razu bo chervil nie lubi byc przesadzany, ma dlugi, tasiemcowy korzen glowny). Listki sa pyszne, lekko anyzkowe, warto miec latem do drobiu i ryb.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Szukałam adresów sklepów, które kiedyś Wam polecałam, ale gdzieś je wcięło. Myślę, że najlepszy pomysł ma tatter, ja też zamierzam z niego skorzystać, bo liczenie na panią działkowiczkę nie sprawdza się wtedy, kiedy roślinki są najbardziej potrzebne. U mnie w okolicznych sklepach - ani śladu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy