Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka ze szparagami i kozim serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1520656" data-attributes="member: 10341"><p>Wypatrzyłam ją wczoraj w dwumiesięczniku &#8222;To jest pyszne&#8221; i &#8230;..mimo sporych ilości, poszłam na całość. Nic się nie zmarnowało, a dzisiaj już miałam pytania, czy będę coś robiła z rzodkiewek, bo zwiędną. To są oczywiście sympatyczne żarty, po wczorajszych (obłędnych) zakupach. Na razie popijam kawkę i staram się zaprzyjaźnić z moim laptopem. W tej chwili wypatrzyłam, że ta sałatka jest obliczona dla 4 osób. Smacznego.</p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - 1 kg białych szparagów</p><p></p><p> - 1 kg zielonych szparagów</p><p></p><p> - 75 g orzechów włoskich</p><p></p><p> - 15 dkg łagodnego serka koziego</p><p></p><p> - 10 dkg miksu sałat (kupuję już umyte, wysuszone, porwane na drobne kawałki i opakowane w folię)</p><p></p><p> - 4 czerwone cebule</p><p></p><p> - 3 – 4 gałązki trybuli</p><p></p><p> - 150 m ciemnego octu balsamicznego + 4 łyżki</p><p></p><p> - l5 łyżek oliwy z oliwek</p><p></p><p> - sól, pieprz, cukier</p><p></p><p> </p><p></p><p> Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki w białych i zielonych. Następnie kroimy je na skośne kawałki. Białe szparagi gotujemy 10 – 12 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru. Po około 5 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi. Póżniej wszystkie odcedzamy i studzimy.</p><p></p><p> Orzechy przepoławiamy (ja je siekam dość drobno) i podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekane cebule, przesmażamy je i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Karmelizujemy wszystko, ciągle mieszając. Podlewamy 150 ml octu i gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy i studzimy.</p><p></p><p> Miks sałat przebieramy, myjemy, suszymy i rwiemy na drobniejsze części (ja już mam to gotowe). Gałązki trybuli myjemy i obrywamy listki. </p><p></p><p> Szparagi mieszamy z sałatą i sosem z 4 łyżek octu, szczypty soli, pieprzu oraz cukru i reszty oliwy. Na koniec wkruszamy kozi ser, wykładamy cebulę z orzechami i posypujemy listkami trybuli.</p><p></p><p> -</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1520656, member: 10341"] Wypatrzyłam ją wczoraj w dwumiesięczniku „To jest pyszne” i …..mimo sporych ilości, poszłam na całość. Nic się nie zmarnowało, a dzisiaj już miałam pytania, czy będę coś robiła z rzodkiewek, bo zwiędną. To są oczywiście sympatyczne żarty, po wczorajszych (obłędnych) zakupach. Na razie popijam kawkę i staram się zaprzyjaźnić z moim laptopem. W tej chwili wypatrzyłam, że ta sałatka jest obliczona dla 4 osób. Smacznego. [B]Składniki[/B] - 1 kg białych szparagów - 1 kg zielonych szparagów - 75 g orzechów włoskich - 15 dkg łagodnego serka koziego - 10 dkg miksu sałat (kupuję już umyte, wysuszone, porwane na drobne kawałki i opakowane w folię) - 4 czerwone cebule - 3 – 4 gałązki trybuli - 150 m ciemnego octu balsamicznego + 4 łyżki - l5 łyżek oliwy z oliwek - sól, pieprz, cukier Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki w białych i zielonych. Następnie kroimy je na skośne kawałki. Białe szparagi gotujemy 10 – 12 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru. Po około 5 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi. Póżniej wszystkie odcedzamy i studzimy. Orzechy przepoławiamy (ja je siekam dość drobno) i podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekane cebule, przesmażamy je i wsypujemy 1 łyżkę cukru. Karmelizujemy wszystko, ciągle mieszając. Podlewamy 150 ml octu i gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy i studzimy. Miks sałat przebieramy, myjemy, suszymy i rwiemy na drobniejsze części (ja już mam to gotowe). Gałązki trybuli myjemy i obrywamy listki. Szparagi mieszamy z sałatą i sosem z 4 łyżek octu, szczypty soli, pieprzu oraz cukru i reszty oliwy. Na koniec wkruszamy kozi ser, wykładamy cebulę z orzechami i posypujemy listkami trybuli. - [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka ze szparagami i kozim serem
Top
Bottom