- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
szpinak baby
mozzarella
suszone pomidory
pestki słonecznika
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz
• Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać na małe kawałki.
• Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny i musztardę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sól, dokładnie wymieszać. Dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
• Na talerzu ułożyć szpinak, następnie ser i pomidory, posypać słonecznikiem i polać całość winegretem.
ps przepis pochodzi z http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2015/01/saa...-mozarella.html

szpinak baby
mozzarella
suszone pomidory
pestki słonecznika
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz
• Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać na małe kawałki.
• Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny i musztardę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sól, dokładnie wymieszać. Dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
• Na talerzu ułożyć szpinak, następnie ser i pomidory, posypać słonecznikiem i polać całość winegretem.
ps przepis pochodzi z http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2015/01/saa...-mozarella.html