Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Miały być babeczki, a skończyło się na sałatce. Zrobiłam ją dzisiaj z całej porcji i zjadłam zamiast obiadu. Podaję proporcje dla 2 osób.
Składniki
10 dkg młodego szpinaku
1 garść orzeszków piniowych
10 - 15 truskawek
5 dkg parmezanu
sos
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Szpinak myjemy i usuwamy ogonki. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, a potem kroimy na ćwiartki. Parmezan skrawamy na cienkie wiórki obieraczką do warzyw. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy. Osobno mieszamy składniki sosu, polewamy nim sałatkę i natychmiast podajemy.
Składniki
10 dkg młodego szpinaku
1 garść orzeszków piniowych
10 - 15 truskawek
5 dkg parmezanu
sos
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Szpinak myjemy i usuwamy ogonki. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, a potem kroimy na ćwiartki. Parmezan skrawamy na cienkie wiórki obieraczką do warzyw. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy. Osobno mieszamy składniki sosu, polewamy nim sałatkę i natychmiast podajemy.