- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Przepis dostałam od Ani P.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 6 jajek
- duża cebula
- 1 lub 2 puszki tuńczyka w naturalnej zalewie
- majonez lub majonez z jogurtem naturalnym lub majonez ze śmietaną
- sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przyrządzania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy.
Jajka gotujemy, obieramy.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Przygotowujemy sos z tuńczyka (odlewamy wodę), majonezu i dodatku w postaci jogurtu naturalnego lub śmietany (kto co woli). Solimy i pieprzymy.
Do salaterki tarkujemy na dużych oczkach połowę ziemniaków, trochę solimy i pieprzymy. Potem na dużych oczkach tarkujemy połowę jajek. Posypujemy połową cebuli. Wylewamy połowę sosu. Znowu takujemy ziemniaki, trochę soli i pieprzu, trakujemy jajka, posypujemy cebulą i zalewamy resztą sosu. Wstawić do lodówki najlepiej na noc (do przegryzienia się).
Opcje: można nie mieszać tuńczyka z majonezem, tylko zrobić dwie oddzielne warstwy.
Smacznego
A oto kilka zdjęć zrobionych przez mojego p omocnika kuchennego: mężowatego
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 6 jajek
- duża cebula
- 1 lub 2 puszki tuńczyka w naturalnej zalewie
- majonez lub majonez z jogurtem naturalnym lub majonez ze śmietaną
- sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przyrządzania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy.
Jajka gotujemy, obieramy.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Przygotowujemy sos z tuńczyka (odlewamy wodę), majonezu i dodatku w postaci jogurtu naturalnego lub śmietany (kto co woli). Solimy i pieprzymy.
Do salaterki tarkujemy na dużych oczkach połowę ziemniaków, trochę solimy i pieprzymy. Potem na dużych oczkach tarkujemy połowę jajek. Posypujemy połową cebuli. Wylewamy połowę sosu. Znowu takujemy ziemniaki, trochę soli i pieprzu, trakujemy jajka, posypujemy cebulą i zalewamy resztą sosu. Wstawić do lodówki najlepiej na noc (do przegryzienia się).
Opcje: można nie mieszać tuńczyka z majonezem, tylko zrobić dwie oddzielne warstwy.
Smacznego

A oto kilka zdjęć zrobionych przez mojego p omocnika kuchennego: mężowatego