Salatka ziolowa z kuskus

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
1 szkl couscous (przygotowac zgodnie z instrukcja)

2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki bialego octu winnego (ale moze tez byc jablkowy)
1 lyzka musztardy dijon
4 lyzeczki miodu
po 1/2 lyzeczki soli i pieprzu
5 lyzek oliwy

2 lodygi selera
1 czerwona papryka
2 pomidory (najlepiej wloskie, ale miesisty malinowy tez bedzie doskonaly)
2 dymki
1/2 szkl natki
1 lyzka estragonu swiezego lub lyzeczka suszonego

Sok, ocet i przyprawy z czesci 2giej wymieszac razem widelcem/trzepaczka albo wstrzasnac w sloiku robiac vinaigrette (oliwa na koncu).
Kus-kus dobrze wymieszac z drobno pokrojonymi warzywami i ziolami. Dodac sos, wymieszac jeszcze raz i gotowe.

Do 3 dni mozna przetrzymywac w lodowce.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Zrobiłam, bardzo dobra, były małe modyfikacje, zamiast selera naciowego fenkuł, zamiast musztardy dijon francuska z całymi ziarnami gorczycy i bez estragonu, to chyba jedyne zioło, którego nie cierpię, brrr, ale będę powtarzać, najlepsza po schłodzeniu w lodówce i koniecznie dużo pieprzu
lecker.gif
.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja kocham estragon. Najlepiej smakuje z zoltkiem jajka. A w sosie zoltkowym do szparagow...
Niestety czesto nie robie. Przegrywam z reszta domownikow, ktorzy nie lubia.

Ale sie zdziwilam.
Raz na kilka miesiecy sprawdzam co tam piszczy
icon_wink.gif
w moich przepisach. I dziwie sie, ze piszczy
icon_wink.gif
Jeszcze nie martwe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy