- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Przepis pochodzi z wkładki do Gazety Wyborczej z dnia 25 sierpnia 2007
Wykorzystałam go jako przystawkę na chrzciny, chociaż zrobiłam jego tak dużo, że i teraz podjadamy na kolację. Jest pyszny, akurat do wykorzystania przy obecnym zasypie grzybów
Składniki:
50 dag grzybów leśnych
300 ml rosołu drobiowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej natki
1 liść laurowy
ziele angielskie
jałowiec
15 g żelatyny
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Po kilku minutach rozpuszczamy ją w małej ilości gorącego bulionu.
Na oleju przysmażamy grzyby, zalewamy je bulionem i gotujemy z przyprawami około 15 minut, dodając na koniec natkę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia.
Ścinamy wierzch 1,5 litrowej butelki po wodzie mineralnej, wlewamy do niej przestudzoną galaretę, odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem rozcinamy butelkę, salceson kroimy w plastry.
Smacznego!
Pokaż załącznik 17709
Wykorzystałam go jako przystawkę na chrzciny, chociaż zrobiłam jego tak dużo, że i teraz podjadamy na kolację. Jest pyszny, akurat do wykorzystania przy obecnym zasypie grzybów

Składniki:
50 dag grzybów leśnych
300 ml rosołu drobiowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej natki
1 liść laurowy
ziele angielskie
jałowiec
15 g żelatyny
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Po kilku minutach rozpuszczamy ją w małej ilości gorącego bulionu.
Na oleju przysmażamy grzyby, zalewamy je bulionem i gotujemy z przyprawami około 15 minut, dodając na koniec natkę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia.
Ścinamy wierzch 1,5 litrowej butelki po wodzie mineralnej, wlewamy do niej przestudzoną galaretę, odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem rozcinamy butelkę, salceson kroimy w plastry.
Smacznego!
Pokaż załącznik 17709
Ostatnią edycję dokonał moderator: