SALCESON

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
SALCESON

1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 szkl mleka
3 łyżki kakao

wszystkie składniki zagotować


3 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo dobrze ciepłego mleka

3-4 paczki herbatników ( takich pakowanych po 8 lub 10 sztuk i co ważne aby nie były miękkie tzn maślane, bo się rozpuszczą :mrgreen: ) połamać w kawałki ale nie kruszyć

po zagotowaniu w/w składników dodać rozpuszczoną żelatynę, i połamane herbatniki

masę wlać do grubego woreczka foliowego ( najlepiej po mleku), zawiązać sznureczkiem, ostudzić w zimnej wodzie i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Rada- nie kłaść- postawić :mrgreen: bo źle się to skończy .
Rada II skąpo ściąć woreczek po mleku bo może go potem zabraknąć przy wiązaniu :mrgreen: - nie pytajcie skąd wiem :mrgreen: :dump:

Gdy zastygnie całkowicie, obrać :mrgreen: z worka i kroić w plastry
Wychodzi dość słodkie, można ew zmniejszyć nieco ilość cukru

smacznego
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Dziś u kuzynki jadłam coś takiego,przepis chyba taki sam.

Całkiem dobre,tylkoże ona tą masę wlewa do butelki po

wodzie 1,5-2l ,ścina góre,wlewa,studzi w lodówce, rozcina butelkę

(żyletką) i wyjmuje.Powstaje taka okrągła kiełbaska.Prawda, że wygląda

to jak salceson ,co do smaku to nie wiem czy go przypomina bo

tego prawdziwego salcesonu nie jadłam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy