Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Salsa verde*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 852013" data-attributes="member: 10341"><p>Salsa verde to włoski sos z zielonej pietruszki, czosnku, kaparów i oliwy. Istnieje jeszcze np. meksykańska salsa verde, ale do tej potrzebne są zielone pomidory, których nigdy nie udało mi się kupić. Po raz pierwszy wersję włoską robiłam kilka lat temu z książki Tessy Capponi - Borawskiej. Póżniej natknęłam się na przepis Agnieszki Kręglickiej, bogatszy w skladniki, bardziej aromatyczny i od tamtej pory pozostałam mu wierna. Smak salsa verde jest bardzo intensywny, leciutko pikantny i kwaskowy. We Włoszech wymyślono ten sos chyba specjalnie do bollito misto, czyli do różnych mięs gotowanych razem w esencjonalnym wywarze z jarzyn. Ja podaję go do mięsa rosołowego, gotowanego kurczaka, do pieczeni i mięsa (a nie kiełbas) z grilla lub patelni grillowej. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1,5 szklanki posiekanej naci pietruszki</p><p>1 szklanka mieszanych liści bazylii, mięty i szczypioru</p><p>2 łyżki kaparów</p><p>2 fileciki anchois</p><p>4 posiekane ząbki czosnku</p><p>3 cienkie kromki białego chleba bez skórki</p><p>2 - 3 łyżki octu winnego białego</p><p>1 szklanka oliwy</p><p></p><p>Chleb kropimy octem winnym i kruszymy do malaksera. Dodajemy resztę składników (bez oliwy) i miksujemy pulsacyjnie, stopniowo dodając oliwę, tak aby sos nie zrobił się całkiem gładki, tylko pozostał gruzełkowaty. W sumie powinno wyjść ponad 1,5 szklanki sosu. Podaję do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych i grillowanych.</p><p>Można też położyć warstwę sosu na filetach z łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa.</p><p>Po dodaniu np. trzech łyżek majonezu lub jogurtu otrzymujemy dip do warzyw, krakersów itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 852013, member: 10341"] Salsa verde to włoski sos z zielonej pietruszki, czosnku, kaparów i oliwy. Istnieje jeszcze np. meksykańska salsa verde, ale do tej potrzebne są zielone pomidory, których nigdy nie udało mi się kupić. Po raz pierwszy wersję włoską robiłam kilka lat temu z książki Tessy Capponi - Borawskiej. Póżniej natknęłam się na przepis Agnieszki Kręglickiej, bogatszy w skladniki, bardziej aromatyczny i od tamtej pory pozostałam mu wierna. Smak salsa verde jest bardzo intensywny, leciutko pikantny i kwaskowy. We Włoszech wymyślono ten sos chyba specjalnie do bollito misto, czyli do różnych mięs gotowanych razem w esencjonalnym wywarze z jarzyn. Ja podaję go do mięsa rosołowego, gotowanego kurczaka, do pieczeni i mięsa (a nie kiełbas) z grilla lub patelni grillowej. [B]Składniki[/B] 1,5 szklanki posiekanej naci pietruszki 1 szklanka mieszanych liści bazylii, mięty i szczypioru 2 łyżki kaparów 2 fileciki anchois 4 posiekane ząbki czosnku 3 cienkie kromki białego chleba bez skórki 2 - 3 łyżki octu winnego białego 1 szklanka oliwy Chleb kropimy octem winnym i kruszymy do malaksera. Dodajemy resztę składników (bez oliwy) i miksujemy pulsacyjnie, stopniowo dodając oliwę, tak aby sos nie zrobił się całkiem gładki, tylko pozostał gruzełkowaty. W sumie powinno wyjść ponad 1,5 szklanki sosu. Podaję do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych i grillowanych. Można też położyć warstwę sosu na filetach z łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Po dodaniu np. trzech łyżek majonezu lub jogurtu otrzymujemy dip do warzyw, krakersów itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Salsa verde*
Bottom