- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Saltimbocca
2 cienkie sznycle cielęce a 150 g
4 plasterki szynki parmeńskiej
8 dużych listków szałwi (świeżych
lub suszonych)
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka mąki
1-2 łyżki masła
1/8 l białego wina
Sznycle rozbić dłonią tak żeby były możliwie cienkie i każdy z nich obłożyć dwoma plastrami szynki. Na szynce ułożyć liście szałwi. Sznycle złożyć i spiqć wykałaczkami. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Rozgrzać masło na patelni i smażyć sznycle z każdej strony po 3 min. Odstawić je w ciepłe miejsce. Pozostały po smażeniu sos zalać białym winem, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
2 cienkie sznycle cielęce a 150 g
4 plasterki szynki parmeńskiej
8 dużych listków szałwi (świeżych
lub suszonych)
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka mąki
1-2 łyżki masła
1/8 l białego wina
Sznycle rozbić dłonią tak żeby były możliwie cienkie i każdy z nich obłożyć dwoma plastrami szynki. Na szynce ułożyć liście szałwi. Sznycle złożyć i spiqć wykałaczkami. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Rozgrzać masło na patelni i smażyć sznycle z każdej strony po 3 min. Odstawić je w ciepłe miejsce. Pozostały po smażeniu sos zalać białym winem, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.