Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Sambal z bakłażana*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1496958" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis wzięty z książki &quot;Szczypta smaku... Indie&quot;.</p><p></p><p>2 średnie bakłażany (około 500 g)</p><p>1/2 łyżki oleju</p><p>1/2 łyżeczki kurkumy</p><p>3 łyżki soku z limonki</p><p>2 czerwone papryczki chilli, po usunięciu nasion drobno posiekane</p><p>1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę</p><p>4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego</p><p>liście kolendry, do dekoracji</p><p></p><p></p><p>Bakłażany przekroić wzdłuż na połowy, natrzeć olejem (u mnie oliwa) oraz kurkumą. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut w 200oC, aż będą bardzo miękkie. Ja po kilkunastu minutach obracam je brzuchami do góry.</p><p></p><p>Po ostudzeniu wydrążyć z bakłażanów miąższ, włożyć do miski i rozgnieść. Dodać cebulę, sok z limonki i chilli (trochę cebuli i chilli zachować do dekoracji). Posolić do smaku i dodać jogurt. Udekorować kolendrą i odłożoną cebulą z chilli (ja dałam też kolendrę do środka, bo mi jej zawsze mało).</p><p></p><p></p><p>Zdjęcie mało wyględne, niestety:</p><p></p><p>[ATTACH=full]87175[/ATTACH]</p><p></p><p>Strasznie mi to smakowało, jadłam z razowcem i z podpłomykami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1496958, member: 13254"] Przepis wzięty z książki "Szczypta smaku... Indie". 2 średnie bakłażany (około 500 g) 1/2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki soku z limonki 2 czerwone papryczki chilli, po usunięciu nasion drobno posiekane 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego liście kolendry, do dekoracji Bakłażany przekroić wzdłuż na połowy, natrzeć olejem (u mnie oliwa) oraz kurkumą. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut w 200oC, aż będą bardzo miękkie. Ja po kilkunastu minutach obracam je brzuchami do góry. Po ostudzeniu wydrążyć z bakłażanów miąższ, włożyć do miski i rozgnieść. Dodać cebulę, sok z limonki i chilli (trochę cebuli i chilli zachować do dekoracji). Posolić do smaku i dodać jogurt. Udekorować kolendrą i odłożoną cebulą z chilli (ja dałam też kolendrę do środka, bo mi jej zawsze mało). Zdjęcie mało wyględne, niestety: [ATTACH=full]87175[/ATTACH] Strasznie mi to smakowało, jadłam z razowcem i z podpłomykami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Sambal z bakłażana*
Top
Bottom