Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Sarmy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1340612" data-attributes="member: 1142"><p><strong>40 swiezych lub kiszonych lisci winorosli, (swiezym odciac ogonki i twarda zyle, zblanszowac w osolonej wodzie; kiszone przemyc pod biezaca woda)</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>cytryny</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p><strong>2 cebule czerwone, starte na tarce o duzych oczkach, lub dwa peczki cebulki dymki</strong></p><p><strong>200g ryzu, sredniej dlugosci ziarna, przeplukanego na sicie</strong></p><p><strong>50g uprazonych orzeszkow piniowych</strong></p><p><strong>2 lyzki posiekanej swiezej miety</strong></p><p><strong>4 lyzki posiekanej swiezej pietruszki zielonej</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p></p><p></p><p>Wszystkie skladniki farszu mieszam w misce.</p><p>Osuszone liscie ukladam gladka strona w dol. Na kazdy lisc wykladam czubata lyzeczke nadzienia i zwijam, zaczynajac od zalozenia zewnetrznych czesci liscia, roluje od lodyzki.</p><p></p><p>Ukladam sarmy w parowniku (moze byc chinski) i skarpiam obficie oliwa z oliwek. Gotuje na parze przez godzine. Ryz musi byc kompletnie ugotowany. Podaje jako <em>meze</em> z salatka, cytryna.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76761[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1340612, member: 1142"] [B]40 swiezych lub kiszonych lisci winorosli, (swiezym odciac ogonki i twarda zyle, zblanszowac w osolonej wodzie; kiszone przemyc pod biezaca woda) oliwa z oliwek cytryny Farsz: 2 cebule czerwone, starte na tarce o duzych oczkach, lub dwa peczki cebulki dymki 200g ryzu, sredniej dlugosci ziarna, przeplukanego na sicie 50g uprazonych orzeszkow piniowych 2 lyzki posiekanej swiezej miety 4 lyzki posiekanej swiezej pietruszki zielonej pieprz sol[/B] Wszystkie skladniki farszu mieszam w misce. Osuszone liscie ukladam gladka strona w dol. Na kazdy lisc wykladam czubata lyzeczke nadzienia i zwijam, zaczynajac od zalozenia zewnetrznych czesci liscia, roluje od lodyzki. Ukladam sarmy w parowniku (moze byc chinski) i skarpiam obficie oliwa z oliwek. Gotuje na parze przez godzine. Ryz musi byc kompletnie ugotowany. Podaje jako [I]meze[/I] z salatka, cytryna. [ATTACH=full]76761[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Sarmy
Top
Bottom