Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Saska strucla serowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 779238" data-attributes="member: 10341"><p>Choinka zawędrowała do Polski z Drezna, ze smutnej pamięci królami - Sasami. Natomiast więcej życzliwości okazaliśmy saskiej kuchni i jej często godnym polecenia daniom, zwłaszcza wypiekanym w okresie Bożego Narodzenia słynnym &quot;Stollen&quot;. Bywają rozmaite, bogactwem składników dorównujące naszym &quot;babom&quot;, bywają też skromniejsze, jak np. znakomity , delikatny i soczysty &quot;Feiner Quarkstollen&quot;, czyli po prostu strucla serowa. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.Strucla na pewno urozmaici wybór pieczywa świątecznego i na pewno zyska licznych entuzjastów.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1/2 kg mąki krupczatki</p><p>pojedyncza paczka proszku do pieczenia</p><p>2 jaja</p><p>15 dkg masła</p><p>15 dkg cukru</p><p>25 dkg przetartego pełnotłustego twarogu</p><p>2 łyżki rumu</p><p>15 dkg rodzynek</p><p>15 dkg zmielonych migdałów</p><p>5 dkg usmażonej, drobno posiekanej skórki pomarańczowej</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, całych jaj, masła, cukru, soli, rumu i twarogu zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego sparzone, osączone i osuszone oraz otaczane w mące rodzynki, zmielone migdały i smażoną , drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużny bochenek, który układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku nieco dłużej niż godzinę. Ja najpierw ustawiam temperaturę na 200 st. póżniej, jak włożę ciasto obniżam do 180 - 190 st. Przydaje się próba patyczkiem. </p><p>Po wyjęciu z pieca gorącą struclę smarujemy kilkakrotnie roztopionym masłem, a następnie grubo posypujemy cukrem pudrem. Masło i cukier tworzą na strucli smakowitą skórkę, która chroni pieczywo przed zbyt szybkim wysuszeniem.</p><p>Struclę pieczemy 3 - 4 dni przed świętami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 779238, member: 10341"] Choinka zawędrowała do Polski z Drezna, ze smutnej pamięci królami - Sasami. Natomiast więcej życzliwości okazaliśmy saskiej kuchni i jej często godnym polecenia daniom, zwłaszcza wypiekanym w okresie Bożego Narodzenia słynnym "Stollen". Bywają rozmaite, bogactwem składników dorównujące naszym "babom", bywają też skromniejsze, jak np. znakomity , delikatny i soczysty "Feiner Quarkstollen", czyli po prostu strucla serowa. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.Strucla na pewno urozmaici wybór pieczywa świątecznego i na pewno zyska licznych entuzjastów. [B]Składniki[/B] 1/2 kg mąki krupczatki pojedyncza paczka proszku do pieczenia 2 jaja 15 dkg masła 15 dkg cukru 25 dkg przetartego pełnotłustego twarogu 2 łyżki rumu 15 dkg rodzynek 15 dkg zmielonych migdałów 5 dkg usmażonej, drobno posiekanej skórki pomarańczowej szczypta soli Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, całych jaj, masła, cukru, soli, rumu i twarogu zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego sparzone, osączone i osuszone oraz otaczane w mące rodzynki, zmielone migdały i smażoną , drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużny bochenek, który układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku nieco dłużej niż godzinę. Ja najpierw ustawiam temperaturę na 200 st. póżniej, jak włożę ciasto obniżam do 180 - 190 st. Przydaje się próba patyczkiem. Po wyjęciu z pieca gorącą struclę smarujemy kilkakrotnie roztopionym masłem, a następnie grubo posypujemy cukrem pudrem. Masło i cukier tworzą na strucli smakowitą skórkę, która chroni pieczywo przed zbyt szybkim wysuszeniem. Struclę pieczemy 3 - 4 dni przed świętami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Saska strucla serowa
Bottom