- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Tak jakos wyszlo
skladniki mialam na danie oprocz krewetek wiec "zaadoptowalam".
Wyszlo szybko cos nadspodziewanie dobrego.
Zdjecie przy powtorce, ktora na pewno nastapi. Bateria akurat siadla i za szybko zniklo
Na 4 porcje (albo 3 jesli karmicie mojego meza
)
zmrozony schab - nie bylo go duzo. Moze wielkosci dwoch kotletow
cebula
papryka zielona
puszka calych pomidorow bez skory
czarne oliwki
lyzeczka soli
lyzeczka papryki
pieprz bialy mielony (okolo 1/2 lyzeczki)
oraz
oregano, tymianek, pieprz cayenne.
oliwa
gleboka patelnia
Na oliwie podsmazyc do miekkosci cebule pokrojona w piorka. Dodac papryke pokrojona w kostke (nienajmniejsza - ok 1,5cm). Kiedy papryka tez jest miekka przelozyc na miseczke.
Schab pokroic bardzo cienko - w milimetrowe plasterki. Jesli mieso jest zmrozone nie ma z tym problemu. Jesli swieze - jak sie da. Posolic i obsmazyc na silnym ogniu z obu stron partiami (zeby sie nie sklejal). Dolozyc do warzyw.
Na patelnie wrzucic pomidory. Przedziabac lyzka na mniejsze kawalki i podsmazyc kolo 3 min dodajac papryke, kilka szczypt oregano, tymianku i szczypte cayenne. Dodac warzywa, mieso i oliwki. Zakryc i dusic na malym ogniu 15-20 min.
Podawac z ryzem.
Nie przepadam za pomidorami z ryzem (poza zupa), ale to mi smakowalo.
UWAGI
Wlasciwie lepiej najpierw partiami obsmazyc mieso. W miedzyczasie mozna przygotowac wszystko inne.

Wyszlo szybko cos nadspodziewanie dobrego.
Zdjecie przy powtorce, ktora na pewno nastapi. Bateria akurat siadla i za szybko zniklo

Na 4 porcje (albo 3 jesli karmicie mojego meza

zmrozony schab - nie bylo go duzo. Moze wielkosci dwoch kotletow
cebula
papryka zielona
puszka calych pomidorow bez skory
czarne oliwki
lyzeczka soli
lyzeczka papryki
pieprz bialy mielony (okolo 1/2 lyzeczki)
oraz
oregano, tymianek, pieprz cayenne.
oliwa
gleboka patelnia
Na oliwie podsmazyc do miekkosci cebule pokrojona w piorka. Dodac papryke pokrojona w kostke (nienajmniejsza - ok 1,5cm). Kiedy papryka tez jest miekka przelozyc na miseczke.
Schab pokroic bardzo cienko - w milimetrowe plasterki. Jesli mieso jest zmrozone nie ma z tym problemu. Jesli swieze - jak sie da. Posolic i obsmazyc na silnym ogniu z obu stron partiami (zeby sie nie sklejal). Dolozyc do warzyw.
Na patelnie wrzucic pomidory. Przedziabac lyzka na mniejsze kawalki i podsmazyc kolo 3 min dodajac papryke, kilka szczypt oregano, tymianku i szczypte cayenne. Dodac warzywa, mieso i oliwki. Zakryc i dusic na malym ogniu 15-20 min.
Podawac z ryzem.
Nie przepadam za pomidorami z ryzem (poza zupa), ale to mi smakowalo.
UWAGI
Wlasciwie lepiej najpierw partiami obsmazyc mieso. W miedzyczasie mozna przygotowac wszystko inne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: