Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab gotowany w mleku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 834933" data-attributes="member: 10341"><p>Wiem, że na forum są już dwa przepisy na schab w mleku, przejrzałam oba i stwierdziłam, że mogę zamieścić i mój, ponieważ różnią się od siebie i wykonaniem i prawdopodobnie smakiem. Taki schab robiłam bardzo dawno temu, a ostatnio jadłam u znajomych i od czasu tej wizyty zrobiłam go już dwukrotnie. Jak zaznaczyłam w tytule, można podawać go:</p><p></p><p>w sosie na ciepło</p><p></p><p>[ATTACH=full]39576[/ATTACH]</p><p></p><p>a także na zimno, jako wędlinę</p><p></p><p>[ATTACH=full]39577[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg schabu środkowego</p><p>1 litr mleka ( ja brałam raz 0,5%, drugi raz 1,5%)</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>majeranek do smaku</p><p>sól, pieprz, ew. jarzynka do smaku</p><p>1 łyżka mąki </p><p>śmietana 22%</p><p></p><p>Schab solimy, oprószamy pieprzem, nacieramy przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy w lodówce do następnego dnia. Jeśli jest mało foremny, albo ma lużno przyrośniętą polędwiczkę, jak miałam ostatnio, to sznurujemy go, aby zachował formę. Mleko zagotowujemy i do wrzącego wkładamy schab. Jeśli mleko nie pokryje mięsa, dolewamy trochę wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 10 minut. Gaz wyłączamy i pozostawiamy schab w mleku do wystygnięcia.</p><p>Jeśli mamy podać go na ciepło, to z mleka, w którym się gotował robimy sos. W zależności od tego, ile chcemy mieć sosu, tyle mleka zużywamy. Podprawiamy je mąką rozprowadzoną śmietaną, dodajemy, po spróbowaniu, do smaku soli, pieprzu, trochę jarzynki, majeranku. Doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26745" target="_blank">zasmażanymi buraczkami</a>.</p><p>Na zimno podajemy jak zwykle, jak wędlinę.</p><p>Możemy oczywiście część podać na ciepło, a resztę zużyć jako wędlinę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 834933, member: 10341"] Wiem, że na forum są już dwa przepisy na schab w mleku, przejrzałam oba i stwierdziłam, że mogę zamieścić i mój, ponieważ różnią się od siebie i wykonaniem i prawdopodobnie smakiem. Taki schab robiłam bardzo dawno temu, a ostatnio jadłam u znajomych i od czasu tej wizyty zrobiłam go już dwukrotnie. Jak zaznaczyłam w tytule, można podawać go: w sosie na ciepło [ATTACH=full]39576[/ATTACH] a także na zimno, jako wędlinę [ATTACH=full]39577[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 1 kg schabu środkowego 1 litr mleka ( ja brałam raz 0,5%, drugi raz 1,5%) 2 ząbki czosnku majeranek do smaku sól, pieprz, ew. jarzynka do smaku 1 łyżka mąki śmietana 22% Schab solimy, oprószamy pieprzem, nacieramy przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy w lodówce do następnego dnia. Jeśli jest mało foremny, albo ma lużno przyrośniętą polędwiczkę, jak miałam ostatnio, to sznurujemy go, aby zachował formę. Mleko zagotowujemy i do wrzącego wkładamy schab. Jeśli mleko nie pokryje mięsa, dolewamy trochę wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 10 minut. Gaz wyłączamy i pozostawiamy schab w mleku do wystygnięcia. Jeśli mamy podać go na ciepło, to z mleka, w którym się gotował robimy sos. W zależności od tego, ile chcemy mieć sosu, tyle mleka zużywamy. Podprawiamy je mąką rozprowadzoną śmietaną, dodajemy, po spróbowaniu, do smaku soli, pieprzu, trochę jarzynki, majeranku. Doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26745"]zasmażanymi buraczkami[/URL]. Na zimno podajemy jak zwykle, jak wędlinę. Możemy oczywiście część podać na ciepło, a resztę zużyć jako wędlinę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab gotowany w mleku*
Top
Bottom