- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
8 kawałków schabu w plastrach, a jeszcze lepiej kasslera
8 kromek pszennego chleba
100 g startego ementalera
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
60 g masła
po pęczku posiekanej pietruszki i bazylii ( opcjonalnie)
sól i pieprz
1. Kromki chleba opiekamy w tosterze.
2. Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli 600 ml mleka i energicznie mieszamy. Kiedy beszamel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy.
3. Kawałki mięsa grillujemy na patelni do grillowania .
4. Opieczony chleb smarujemy z wierzchu beszamelem, na niego układamy kawałek mięsa , które zakrywamy znowu beszamelem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym ementalerem. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni z termoobiegiem przez 15 - 20 minut.
Ps. Autor potrawy proponuje po zapieczeniu polać tosty rozpuszczonym masłem wymieszanym i pietruszką i bazylią.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-ch...-pod-beszamelem

8 kawałków schabu w plastrach, a jeszcze lepiej kasslera
8 kromek pszennego chleba
100 g startego ementalera
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
60 g masła
po pęczku posiekanej pietruszki i bazylii ( opcjonalnie)
sól i pieprz
1. Kromki chleba opiekamy w tosterze.
2. Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli 600 ml mleka i energicznie mieszamy. Kiedy beszamel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy.
3. Kawałki mięsa grillujemy na patelni do grillowania .
4. Opieczony chleb smarujemy z wierzchu beszamelem, na niego układamy kawałek mięsa , które zakrywamy znowu beszamelem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym ementalerem. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni z termoobiegiem przez 15 - 20 minut.
Ps. Autor potrawy proponuje po zapieczeniu polać tosty rozpuszczonym masłem wymieszanym i pietruszką i bazylią.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-ch...-pod-beszamelem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: