Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Schab_na_chlebie.JPG

8 kawałków schabu w plastrach, a jeszcze lepiej kasslera
8 kromek pszennego chleba
100 g startego ementalera
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
60 g masła
po pęczku posiekanej pietruszki i bazylii ( opcjonalnie)
sól i pieprz

1. Kromki chleba opiekamy w tosterze.
2. Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli 600 ml mleka i energicznie mieszamy. Kiedy beszamel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy.
3. Kawałki mięsa grillujemy na patelni do grillowania .
4. Opieczony chleb smarujemy z wierzchu beszamelem, na niego układamy kawałek mięsa , które zakrywamy znowu beszamelem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym ementalerem. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni z termoobiegiem przez 15 - 20 minut.

Ps. Autor potrawy proponuje po zapieczeniu polać tosty rozpuszczonym masłem wymieszanym i pietruszką i bazylią.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-ch...-pod-beszamelem
 

Załączniki

  • Schab_na_chlebie.JPG
    Schab_na_chlebie.JPG
    236.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy