Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab nadziewany śliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="moni77" data-source="post: 38724" data-attributes="member: 73"><p>składniki:</p><p></p><p>1kg schabu ładnego dośc wysokiego z kościa i polędwiczką taka okrąglutką;</p><p>15śliwek suszonych najlepiej naszych polskich bez pestek, </p><p>2 łyżki miodu,</p><p>kminek mielony,</p><p>sól,</p><p>pieprz kajeński,</p><p>pieprz,</p><p>3łyżki masła,</p><p>oliwa,</p><p></p><p>Oddzialam kość od schabu( przyda się na zupę), polędwiczkę od kości. W polędwiczce bardzo ostrym, długim, chudym nożem robię tunel w który wpycham maxymalna ilość śliwek(porzadnie umytych).Nafaszerowaną poledwiczkę nacieram solą, opruszam pieprzem jednym i drugim ( z kajeńskim ostrożnie bo ostry piekielnie), nieco kminkuję i w foli wkładam do zamrazlanika żeby zamrozić na kość.</p><p>w schabie robie również tunel to się chyba kieszonka fachowo nazywa ale głowy nie dam. Nacieram solą, pieprzem jednym i drugim i dosć mocno kminkiem i wkładam do lodówki. Teraz mam czas na obieranie ziemniaków itp.</p><p>Zamrozona polędwiczkę upycham ostroznie do schabu (żeby nie popękał) i gotowy obsmażam na patelni na maśle (zosatwiam sobie łyżeczkę masła na potem)z odrobiną oliwy na złoto. Zawartość patelni ląduje w naczyniu zaroodpornym, dolewam nieco wody tak żeby płyn sięgał conajmniej 1/3 mięsa wrzucam pozostale śliwki, mięso polewam miodem i kładę na nim łyżeczke masła przykrywam naczynie i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieke ok. 1,5godziny w tym czasie kilka razy obracam mięso i polewam sosem.</p><p>KIedy mieso gotowe zlewam sos dodaje kilka łyżek śmietany (w zależnosci od ilości sosu) i zagotowuje. Schab kroje w plastry-, pięknie to wygląda -okrągła śliwka w otoczce ciemnej polędwiczki a polędwiczka w otoczce jasnego schabu....mniam, obok wylewam sos , podaje z ziemniakami.</p><p>Na zimno też rewelacja, albo na ciepło z ryżem albo jak kto lubi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="moni77, post: 38724, member: 73"] składniki: 1kg schabu ładnego dośc wysokiego z kościa i polędwiczką taka okrąglutką; 15śliwek suszonych najlepiej naszych polskich bez pestek, 2 łyżki miodu, kminek mielony, sól, pieprz kajeński, pieprz, 3łyżki masła, oliwa, Oddzialam kość od schabu( przyda się na zupę), polędwiczkę od kości. W polędwiczce bardzo ostrym, długim, chudym nożem robię tunel w który wpycham maxymalna ilość śliwek(porzadnie umytych).Nafaszerowaną poledwiczkę nacieram solą, opruszam pieprzem jednym i drugim ( z kajeńskim ostrożnie bo ostry piekielnie), nieco kminkuję i w foli wkładam do zamrazlanika żeby zamrozić na kość. w schabie robie również tunel to się chyba kieszonka fachowo nazywa ale głowy nie dam. Nacieram solą, pieprzem jednym i drugim i dosć mocno kminkiem i wkładam do lodówki. Teraz mam czas na obieranie ziemniaków itp. Zamrozona polędwiczkę upycham ostroznie do schabu (żeby nie popękał) i gotowy obsmażam na patelni na maśle (zosatwiam sobie łyżeczkę masła na potem)z odrobiną oliwy na złoto. Zawartość patelni ląduje w naczyniu zaroodpornym, dolewam nieco wody tak żeby płyn sięgał conajmniej 1/3 mięsa wrzucam pozostale śliwki, mięso polewam miodem i kładę na nim łyżeczke masła przykrywam naczynie i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieke ok. 1,5godziny w tym czasie kilka razy obracam mięso i polewam sosem. KIedy mieso gotowe zlewam sos dodaje kilka łyżek śmietany (w zależnosci od ilości sosu) i zagotowuje. Schab kroje w plastry-, pięknie to wygląda -okrągła śliwka w otoczce ciemnej polędwiczki a polędwiczka w otoczce jasnego schabu....mniam, obok wylewam sos , podaje z ziemniakami. Na zimno też rewelacja, albo na ciepło z ryżem albo jak kto lubi [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab nadziewany śliwkami*
Top
Bottom