- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:
Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.
Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: