BeataSz @ 10 Dec 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=36097Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:
Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.Beatko, mam pytanie
Mleko w którym będę dusiła schabik czy nie powinno być doprawione, bo mam wrażenie, że to co wetrę w mięsko wypłynie do mleka i może być schab niedoprawiony.
Pozdrawiam
Polandia @ 17 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1049897Mleko w którym będę dusiła schabik czy nie powinno być doprawione, bo mam wrażenie, że to co wetrę w mięsko wypłynie do mleka i może być schab niedoprawiony.Jeśli wychodzisz z takiego założenia i tak się stanie, to tym samym mleko doprawi się automatyczne![]()
BeataSz @ 21 Nov 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1051158nigdy nie doprawiam mleka i mięso jest OK, ale możesz doprawić, z pewnością nie zaszkodzi, zwłaszcza jak się chce z mleka potem jakiś sos zrobić ( ja wylewam).Ślicznie dziękuję, będę robiła dopiero na święta, a zatem trzymaj proszę kciuki
pozdrawiam
BeataSz @ 10 Dec 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=36097Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:
Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.a po moim schabie został smród przypalonego mleka nie tylko w piekarniku!!!!!!!!!!!!
co ja zrobiłam źle ??????? to mleko kipiało i przypalało się ...............
smak schabu po wystudzeniu też jak dla mnie był bez rewelacjii
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.