Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab po bałkańsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 819744" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to danie błyskawiczne, nadające się na główne danie obiadowe, lecz również będące doskonałym daniem barowym na prywatki i inne okazje. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości</p><p>5 łyżek oleju</p><p>łyżka masła</p><p>3 cebule pokrojone na cienkie talarki</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki</p><p>1 strąk czerwonej papryki</p><p>4 pomidory (ja biorę puszkę pomidorów pelati)</p><p>1 spory kiszony ogórek</p><p>1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki</p><p>sól, pieprz</p><p>ew. drobno posiekany szczypiorek</p><p></p><p>Schab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem. </p><p>W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.</p><p>Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.</p><p>Do schabu po bałkańsku, jeśli ma stanowić danie obiadowe, podamy ryż wypieczony na sypko. Gdy zaś ma pokrzepić zgromadzonych na prywatce gości, podamy oddzielnie chrupiącą bagietkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 819744, member: 10341"] Jest to danie błyskawiczne, nadające się na główne danie obiadowe, lecz również będące doskonałym daniem barowym na prywatki i inne okazje. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki [/B]1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości 5 łyżek oleju łyżka masła 3 cebule pokrojone na cienkie talarki 1 ząbek czosnku 25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki 1 strąk czerwonej papryki 4 pomidory (ja biorę puszkę pomidorów pelati) 1 spory kiszony ogórek 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki sól, pieprz ew. drobno posiekany szczypiorek Schab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem. W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru. Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem. Do schabu po bałkańsku, jeśli ma stanowić danie obiadowe, podamy ryż wypieczony na sypko. Gdy zaś ma pokrzepić zgromadzonych na prywatce gości, podamy oddzielnie chrupiącą bagietkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab po bałkańsku*
Top
Bottom