- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
(Przepis pani Danuty Bagińskiej ze strony http://odr.zetobi.com.pl )
2 kg schabu bez kości
2 litry wody
pół szklanki soli
łyżka cukru
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu w ziarenkach
łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
4 ząbki czosnku
Schab włożyć do wrzątku, sporządzonego z ww. składników - gotować 3 minuty. Odstawić na 6-8 godzin. Wyjąć schab. Zagotować wywar i włożyć schab, gotować 1 minutę. Ostudzić i wyjąć schab.
Można zarumienić schab ze wszystkich stron, na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzony schab kroimy na plastry i zalewamy galaretą przygotowaną z wody, vegety i żelatyny wg przepisu na opakowaniu. Dekorujemy dowolnie np.: groszkiem konserwowym, papryką, jajkiem itd.
(Bardzo ciekawie wygląda ten schabik, jak zakupię kawał mięska to wsadzę go w galaretę - to mówiłam ja, Kasha)
2 kg schabu bez kości
2 litry wody
pół szklanki soli
łyżka cukru
łyżka majeranku
łyżeczka pieprzu w ziarenkach
łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
4 ząbki czosnku
Schab włożyć do wrzątku, sporządzonego z ww. składników - gotować 3 minuty. Odstawić na 6-8 godzin. Wyjąć schab. Zagotować wywar i włożyć schab, gotować 1 minutę. Ostudzić i wyjąć schab.
Można zarumienić schab ze wszystkich stron, na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzony schab kroimy na plastry i zalewamy galaretą przygotowaną z wody, vegety i żelatyny wg przepisu na opakowaniu. Dekorujemy dowolnie np.: groszkiem konserwowym, papryką, jajkiem itd.
(Bardzo ciekawie wygląda ten schabik, jak zakupię kawał mięska to wsadzę go w galaretę - to mówiłam ja, Kasha)