Prosty w przygotowaniu i wilgotny schabik z "bajerem" w środku.
Potrzebne składniki:
Schab (ja miałam ok 1kg)
Kabanosy ( Ilość zależna od "wzoru" - z mojego kwiatka wyszły koła olimpijskie)
Sól peklowa najlepiej otoczkowa
Ziarenka smaku.
Żelatyna spożywcza (opcjonalnie)
Schab myjemy, nacinamy nożem "na wylot". W otwory upychamy kabanosy, następnie nacieramy solą peklową i ziarenkami smaku. Ja zawijam w rękaw do pieczenia tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej przed zawinięciem w folię. Schab obwiązuję dratwą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładam na sitko do gotowania na parze i gotuję go przez 1h na małym ogniu ( Para ma lekko uchodzić z garnka a nie podnosić pokrywkę) Po godzinie mięsko wyciągam, kładę w niedostępnym dla psa miejscu
a jak wystygnie wkładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero po zastygnięciu galaretki. Mięso świetnie przechodzi smakiem od kiełbasy więc można również "włożyć" podwędzaną. Polecam, naprawdę pyszne.
Smacznego
Potrzebne składniki:
Schab (ja miałam ok 1kg)
Kabanosy ( Ilość zależna od "wzoru" - z mojego kwiatka wyszły koła olimpijskie)
Sól peklowa najlepiej otoczkowa
Ziarenka smaku.
Żelatyna spożywcza (opcjonalnie)
Schab myjemy, nacinamy nożem "na wylot". W otwory upychamy kabanosy, następnie nacieramy solą peklową i ziarenkami smaku. Ja zawijam w rękaw do pieczenia tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej przed zawinięciem w folię. Schab obwiązuję dratwą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładam na sitko do gotowania na parze i gotuję go przez 1h na małym ogniu ( Para ma lekko uchodzić z garnka a nie podnosić pokrywkę) Po godzinie mięsko wyciągam, kładę w niedostępnym dla psa miejscu
Smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: