Schab SamsEli*

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Prosty w przygotowaniu i wilgotny schabik z "bajerem" w środku.

Potrzebne składniki:
Schab (ja miałam ok 1kg)
Kabanosy ( Ilość zależna od "wzoru" - z mojego kwiatka wyszły koła olimpijskie)
Sól peklowa najlepiej otoczkowa
Ziarenka smaku.
Żelatyna spożywcza (opcjonalnie)

Schab myjemy, nacinamy nożem "na wylot". W otwory upychamy kabanosy, następnie nacieramy solą peklową i ziarenkami smaku. Ja zawijam w rękaw do pieczenia tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej przed zawinięciem w folię. Schab obwiązuję dratwą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładam na sitko do gotowania na parze i gotuję go przez 1h na małym ogniu ( Para ma lekko uchodzić z garnka a nie podnosić pokrywkę) Po godzinie mięsko wyciągam, kładę w niedostępnym dla psa miejscu ;) a jak wystygnie wkładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero po zastygnięciu galaretki. Mięso świetnie przechodzi smakiem od kiełbasy więc można również "włożyć" podwędzaną. Polecam, naprawdę pyszne.
Smacznego

Załączniki

• schab_1.JPG
    schab_1.JPG
    73.8 KB · Wyświetleń: 0
  • schab_2.JPG
    schab_2.JPG
    34.9 KB · Wyświetleń: 0
  • schab_3.JPG
    schab_3.JPG
    30.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Witam przy okazji na forum! Ciekawy przepis i do tego jeszcze zdjęcia- extra!

Mam pytanie: Czy to mięso posypuje się suchą galaretką w proszku?

Pozdrawiam Noemi

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
czy ta sol peklowa jest niezbedna
gruebel_2.gif
icon_question.gif
Moglaby byc taka zwykla:question:

Bagno

Member
Sty 19, 2006
28
0
0
E_S_C @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779755Sól peklowa najlepiej otoczkowana
1. Można użyć zwykłej peklosoli ( szkoda, że autor nie podał ilości ) lub całkowicie zastąpić solą (wówczas nie będzie pięknego różowego koloru) albo pójść na kompromis i użyć po połowie jednego i drugiego.
2. Posypujemy suchą żelatyną, gdyż w czasie obróbki termicznej następuje wydzielanie wody z produktu, więc chodzi o jej związanie.

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Można użyć zwykłej peklosoli. Nie podałam ilości bo ja ten schab po prostu nią nacieram, więc ciężko powiedzieć.
icon_smile.gif

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Noemi , dzięki za komplementa i powitanie ;) Przy moim mężu, który w tej kwestii jest zwykłą sknerą, każde dobre słowo to więcej niż dyplom szefa kuchni
icon_smile.gif
Żelatynę dodaję w proszku. Jeśli chodzi o peklosól - Moni, w każdym sklepie z mięsem ( no może "każdym" to przesadzone ) w marketach , jest sól peklowa tzw. peklosól. Na allegro sól peklowa otoczkowa ( Różnica między otoczkową a zwykłą peklosolą jest taka, że otoczkowa szybciej i głębiej wnika w mięso) , ale tak naprawdę jak napisał Bagno- ta sól daje tylko ładny czerwony lub różowy kolor. Na walory smakowe nie wpływa, więc spokojnie można użyć zwykłej tradycyjnej soli.
Pozdrawiam
E_S_C

elunia.o

Member
Lis 25, 2008
8
0
0
Wyszło pyszne!Rodzina stwierdziła, że to najlepszy ze wszystkich schabów jakie robię. Nie miałam kabanosów, więc zrobiłam z kiełbaskami "Pysznymi"( taka nazwa). Następnym razem będą z kabanosami.Dziękuję za przepis.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
gagunia @ 10 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=821140Mże ktoś mi podpowie jak zrobić to mięsko jeżeli nie mam garnka do gotowania na parze ? Miesko wygląda cudnie.
Na garnku położyć gazę, obwiązać ją sznurkiem wokół garnka, - powstanie "półka", na której można umieścić mięso. "Półka" powinna być dośc luźno naciągnięta, tak, by po umieszczenia mięsa można było garnek nakryć pokrywką.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy