Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab w sosie bananowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1265844" data-attributes="member: 10341"><p>Zastanawiałam się, co zrobić dzisiaj na obiad, przeglądajac stare numery miesięcznika Kuchnia. Ten przepis był jakby wyzwaniem, więc postanowiłam go zrobić. Wszystkie składniki były w domu, na obiedzie tylko jedna dodatkowa osoba, w razie wpadki dużej kompromitacji by nie było. No i nie było, bo wszystko udało się znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg schabu</p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżka masła</p><p>sól, pieprz</p><p>do posypania orzechy nerkowca</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p><strong></strong>1 banan (20 dkg)</p><p>1 cebula (10 dkg)</p><p>po 5 łyżek białego wytrawnego wina i bulionu z kostki drobiowej</p><p>20 dkg śmietany 18 %</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>2 łyżeczki przyprawy curry</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Schab czyścimy z tłuszczu, potem kroimy na 4 kotlety i lekko je rozbijamy tłuczkiem przez folię. Mięso nie może być za cienko rozbite. Następnie plastry mięsa kroimy w paski szerokości 1 cm, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju z dodatkiem masła na rumiano. Pamiętajmy, żeby w zależności od wielkości patelni nie smazyć całego mięsa na raz, tylko porcjami. Chyba że mamy dużą patelnię i paski mięsa nie będą się ze sobą stykały. Po tym zabiegu schab powinien być usmażony.</p><p>Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, siekamy, szklimy na maśle i mieszamy z curry. Wlewamy bulion oraz wino i, mieszajac, gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Banan obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i łączymy z duszacą się cebulą. Sos ubijamy trzepaczką do zgęstnienia. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. </p><p>Mięso wkładamy do sosu i mocno zagrzewamy. Podajemy posypane lekko zrumienionymi na suchej patelni orzechami nerkowca, z ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam jeszcze do tego mix sałat.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1265844, member: 10341"] Zastanawiałam się, co zrobić dzisiaj na obiad, przeglądajac stare numery miesięcznika Kuchnia. Ten przepis był jakby wyzwaniem, więc postanowiłam go zrobić. Wszystkie składniki były w domu, na obiedzie tylko jedna dodatkowa osoba, w razie wpadki dużej kompromitacji by nie było. No i nie było, bo wszystko udało się znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]50 dkg schabu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz do posypania orzechy nerkowca [B]Sos [/B]1 banan (20 dkg) 1 cebula (10 dkg) po 5 łyżek białego wytrawnego wina i bulionu z kostki drobiowej 20 dkg śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz Schab czyścimy z tłuszczu, potem kroimy na 4 kotlety i lekko je rozbijamy tłuczkiem przez folię. Mięso nie może być za cienko rozbite. Następnie plastry mięsa kroimy w paski szerokości 1 cm, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju z dodatkiem masła na rumiano. Pamiętajmy, żeby w zależności od wielkości patelni nie smazyć całego mięsa na raz, tylko porcjami. Chyba że mamy dużą patelnię i paski mięsa nie będą się ze sobą stykały. Po tym zabiegu schab powinien być usmażony. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, siekamy, szklimy na maśle i mieszamy z curry. Wlewamy bulion oraz wino i, mieszajac, gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Banan obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i łączymy z duszacą się cebulą. Sos ubijamy trzepaczką do zgęstnienia. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i mocno zagrzewamy. Podajemy posypane lekko zrumienionymi na suchej patelni orzechami nerkowca, z ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam jeszcze do tego mix sałat. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab w sosie bananowym*
Bottom