Inspiracja - Burda - Agencja Muza. Doskonały jest z sosem, w którym schab, jak zostanie, odgrzewałam z powodzeniem następnego dnia. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kg schabu (brałam środkowy)
mielony biały pieprz, sól
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam w możdzierzu)
2 cebule
1 butelka ciemnego piwa (nie mogłam dostać, kupiłam porter)
2 - 3 łyżeczki ciemnego sosu do pieczeni w proszku Knorra
Schab nacieramy skąpo solą, trochę obficiej pieprzem, wkładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i gożdzikami oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Po 30 minutach pieczenia wlewamy pół butelki piwa. Następnie schab wyjmujemy, do sosu wlewamy resztę piwa i gotujemy 3 minuty bez przykrycia. W tym czasie sos trochę odparuje. Na koniec podprawiamy sosem w proszku, który możemy sypać bezpośrednio do gorącego sosu, doskonale się rozpuszcza. Kto nie chce użyć sosu w proszku, może podprawić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Ja podprawiam proszkiem Knorra, bo dodaje jeszcze odpowiedniego smaku.
Schab, pokrojony w plastry, podajemy z sosem w sosjerce oraz duszoną czerwoną kapustą i co jest bardzo stylowe, choć nie zawsze osiągalne, z kasztanami. Ja podałam z delikatnym puree ziemniaczanym i kapustą duszoną z jabłkami.
Składniki
1 kg schabu (brałam środkowy)
mielony biały pieprz, sól
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam w możdzierzu)
2 cebule
1 butelka ciemnego piwa (nie mogłam dostać, kupiłam porter)
2 - 3 łyżeczki ciemnego sosu do pieczeni w proszku Knorra
Schab nacieramy skąpo solą, trochę obficiej pieprzem, wkładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i gożdzikami oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Po 30 minutach pieczenia wlewamy pół butelki piwa. Następnie schab wyjmujemy, do sosu wlewamy resztę piwa i gotujemy 3 minuty bez przykrycia. W tym czasie sos trochę odparuje. Na koniec podprawiamy sosem w proszku, który możemy sypać bezpośrednio do gorącego sosu, doskonale się rozpuszcza. Kto nie chce użyć sosu w proszku, może podprawić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Ja podprawiam proszkiem Knorra, bo dodaje jeszcze odpowiedniego smaku.
Schab, pokrojony w plastry, podajemy z sosem w sosjerce oraz duszoną czerwoną kapustą i co jest bardzo stylowe, choć nie zawsze osiągalne, z kasztanami. Ja podałam z delikatnym puree ziemniaczanym i kapustą duszoną z jabłkami.