Schab w sosie piwnym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Inspiracja - Burda - Agencja Muza. Doskonały jest z sosem, w którym schab, jak zostanie, odgrzewałam z powodzeniem następnego dnia. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kg schabu (brałam środkowy)
mielony biały pieprz, sól
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam w możdzierzu)
2 cebule
1 butelka ciemnego piwa (nie mogłam dostać, kupiłam porter)
2 - 3 łyżeczki ciemnego sosu do pieczeni w proszku Knorra

Schab nacieramy skąpo solą, trochę obficiej pieprzem, wkładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i gożdzikami oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Po 30 minutach pieczenia wlewamy pół butelki piwa. Następnie schab wyjmujemy, do sosu wlewamy resztę piwa i gotujemy 3 minuty bez przykrycia. W tym czasie sos trochę odparuje. Na koniec podprawiamy sosem w proszku, który możemy sypać bezpośrednio do gorącego sosu, doskonale się rozpuszcza. Kto nie chce użyć sosu w proszku, może podprawić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Ja podprawiam proszkiem Knorra, bo dodaje jeszcze odpowiedniego smaku.
Schab, pokrojony w plastry, podajemy z sosem w sosjerce oraz duszoną czerwoną kapustą i co jest bardzo stylowe, choć nie zawsze osiągalne, z kasztanami. Ja podałam z delikatnym puree ziemniaczanym i kapustą duszoną z jabłkami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy