Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab w sosie piwnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 907911" data-attributes="member: 10341"><p>Inspiracja - Burda - Agencja Muza. Doskonały jest z sosem, w którym schab, jak zostanie, odgrzewałam z powodzeniem następnego dnia. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg schabu (brałam środkowy)</p><p>mielony biały pieprz, sól</p><p>2 czubate łyżki cukru</p><p>1/3 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam w możdzierzu)</p><p>2 cebule</p><p>1 butelka ciemnego piwa (nie mogłam dostać, kupiłam porter)</p><p>2 - 3 łyżeczki ciemnego sosu do pieczeni w proszku Knorra</p><p></p><p>Schab nacieramy skąpo solą, trochę obficiej pieprzem, wkładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i gożdzikami oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Po 30 minutach pieczenia wlewamy pół butelki piwa. Następnie schab wyjmujemy, do sosu wlewamy resztę piwa i gotujemy 3 minuty bez przykrycia. W tym czasie sos trochę odparuje. Na koniec podprawiamy sosem w proszku, który możemy sypać bezpośrednio do gorącego sosu, doskonale się rozpuszcza. Kto nie chce użyć sosu w proszku, może podprawić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Ja podprawiam proszkiem Knorra, bo dodaje jeszcze odpowiedniego smaku. </p><p>Schab, pokrojony w plastry, podajemy z sosem w sosjerce oraz duszoną czerwoną kapustą i co jest bardzo stylowe, choć nie zawsze osiągalne, z kasztanami. Ja podałam z delikatnym puree ziemniaczanym i kapustą duszoną z jabłkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 907911, member: 10341"] Inspiracja - Burda - Agencja Muza. Doskonały jest z sosem, w którym schab, jak zostanie, odgrzewałam z powodzeniem następnego dnia. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1 kg schabu (brałam środkowy) mielony biały pieprz, sól 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki mielonych gożdzików (utarłam w możdzierzu) 2 cebule 1 butelka ciemnego piwa (nie mogłam dostać, kupiłam porter) 2 - 3 łyżeczki ciemnego sosu do pieczeni w proszku Knorra Schab nacieramy skąpo solą, trochę obficiej pieprzem, wkładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i gożdzikami oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Po 30 minutach pieczenia wlewamy pół butelki piwa. Następnie schab wyjmujemy, do sosu wlewamy resztę piwa i gotujemy 3 minuty bez przykrycia. W tym czasie sos trochę odparuje. Na koniec podprawiamy sosem w proszku, który możemy sypać bezpośrednio do gorącego sosu, doskonale się rozpuszcza. Kto nie chce użyć sosu w proszku, może podprawić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Ja podprawiam proszkiem Knorra, bo dodaje jeszcze odpowiedniego smaku. Schab, pokrojony w plastry, podajemy z sosem w sosjerce oraz duszoną czerwoną kapustą i co jest bardzo stylowe, choć nie zawsze osiągalne, z kasztanami. Ja podałam z delikatnym puree ziemniaczanym i kapustą duszoną z jabłkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Schab w sosie piwnym
Bottom