Schab w stylu bershire

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Smaczna, aromatyczna pieczen, ktora dosyc szybko sie robi. Co dla mnie bardzo wazne, otoczka pieczonych warzyw sprawia ze juz nic wiecej do obiadu nie trzeba kombinowac
icon_smile.gif


1.5 kg kawalek schabu
sol. pieprz
1½ lyzeczki nasion fenkula
2 lyzki oliwy z oliwek
1 bulwa fenkula, pokrojona na wieksze czastki
1 udza cebula, na cwiartki
1seler naciowy ,w kostke
1 marchew, w kosteczke
8 zabkow czosnku
½ szklanki bialego wina
½ cup szklanki pomidorow z puszki na pol przekrojonych
12 malych ziemniaczkow
2 galazki rozmarynu
2 galazki tymianku

1. Rozgrzej piekarnik do 170 ºC

2. Kawalek schabu dobrze natrzyj sola, pieprzem i nasionami fenkula.Rozgrzej lyzke oliwy na patelce i przysmaz miecho z kazdej stronu na lekko brazowy kolor, wyciagnij na talerz

3. Dodaj kolejna lyzke oliwy, pokrojone kawalki fenkula i cebule na patelke- zeszklij cebule a nastepnie dodaj seler, marcher, czosnek i gotuj przez nastepne 2 minuty. Dodaj wino.

4. Schab wloz z powrotem do patelki, dodaj pomidory, ziemniaki, ziola, sol i pieprz. Dodaj 2 1/2 szklanki wody - pozwol az calosc sie zagotuje. Zawartosc patelni przekladamy do naczynia do pieczenia ( ja pieklam w zaroodpornym garnku) i pieczemy przez okolo 1 godzine 45 minut ( u mnie bylo gotowe po 1 godzinie i 20 minutach). Mieso powinno miec temperature 68C.

5. Mieso wykladamy na talerz, podajemy z pieczonymi warzywami i sosem

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy