Smaczna, aromatyczna pieczen, ktora dosyc szybko sie robi. Co dla mnie bardzo wazne, otoczka pieczonych warzyw sprawia ze juz nic wiecej do obiadu nie trzeba kombinowac
1.5 kg kawalek schabu
sol. pieprz
1½ lyzeczki nasion fenkula
2 lyzki oliwy z oliwek
1 bulwa fenkula, pokrojona na wieksze czastki
1 udza cebula, na cwiartki
1seler naciowy ,w kostke
1 marchew, w kosteczke
8 zabkow czosnku
½ szklanki bialego wina
½ cup szklanki pomidorow z puszki na pol przekrojonych
12 malych ziemniaczkow
2 galazki rozmarynu
2 galazki tymianku
1. Rozgrzej piekarnik do 170 ºC
2. Kawalek schabu dobrze natrzyj sola, pieprzem i nasionami fenkula.Rozgrzej lyzke oliwy na patelce i przysmaz miecho z kazdej stronu na lekko brazowy kolor, wyciagnij na talerz
3. Dodaj kolejna lyzke oliwy, pokrojone kawalki fenkula i cebule na patelke- zeszklij cebule a nastepnie dodaj seler, marcher, czosnek i gotuj przez nastepne 2 minuty. Dodaj wino.
4. Schab wloz z powrotem do patelki, dodaj pomidory, ziemniaki, ziola, sol i pieprz. Dodaj 2 1/2 szklanki wody - pozwol az calosc sie zagotuje. Zawartosc patelni przekladamy do naczynia do pieczenia ( ja pieklam w zaroodpornym garnku) i pieczemy przez okolo 1 godzine 45 minut ( u mnie bylo gotowe po 1 godzinie i 20 minutach). Mieso powinno miec temperature 68C.
5. Mieso wykladamy na talerz, podajemy z pieczonymi warzywami i sosem

1.5 kg kawalek schabu
sol. pieprz
1½ lyzeczki nasion fenkula
2 lyzki oliwy z oliwek
1 bulwa fenkula, pokrojona na wieksze czastki
1 udza cebula, na cwiartki
1seler naciowy ,w kostke
1 marchew, w kosteczke
8 zabkow czosnku
½ szklanki bialego wina
½ cup szklanki pomidorow z puszki na pol przekrojonych
12 malych ziemniaczkow
2 galazki rozmarynu
2 galazki tymianku
1. Rozgrzej piekarnik do 170 ºC
2. Kawalek schabu dobrze natrzyj sola, pieprzem i nasionami fenkula.Rozgrzej lyzke oliwy na patelce i przysmaz miecho z kazdej stronu na lekko brazowy kolor, wyciagnij na talerz
3. Dodaj kolejna lyzke oliwy, pokrojone kawalki fenkula i cebule na patelke- zeszklij cebule a nastepnie dodaj seler, marcher, czosnek i gotuj przez nastepne 2 minuty. Dodaj wino.
4. Schab wloz z powrotem do patelki, dodaj pomidory, ziemniaki, ziola, sol i pieprz. Dodaj 2 1/2 szklanki wody - pozwol az calosc sie zagotuje. Zawartosc patelni przekladamy do naczynia do pieczenia ( ja pieklam w zaroodpornym garnku) i pieczemy przez okolo 1 godzine 45 minut ( u mnie bylo gotowe po 1 godzinie i 20 minutach). Mieso powinno miec temperature 68C.
5. Mieso wykladamy na talerz, podajemy z pieczonymi warzywami i sosem