- Lis 13, 2005
- 9,196
- 2,748
- 113
SCHAB W ZIOŁACH
85 dkg schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka soli.
Schab sparzyć wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć (gruba warstwą) mieszanką zrobioną z ziół, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Opanierowany schab ciasno owinąć w lnianą ściereczkę, końce której związać gumką lub sznurkiem - pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wysoki garnek z uszami napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab przywiązać do ucha garnka. Schab wpuścić do środka tak, aby nie dotykał wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować na parze po 25 minut z każdej strony (na małym gazie), następnie wyjąć mięso i pozostawić do całkowitego ostudzenia w ściereczce. Po wystudzeniu wyjąc ze ścierki i pokrojony w plastry podawać z zimnym sosem śliwkowym, żurawinowym, z majonezem lub chrzanem.
przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis6838.html
85 dkg schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego tymianku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka soli.
Schab sparzyć wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć (gruba warstwą) mieszanką zrobioną z ziół, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Opanierowany schab ciasno owinąć w lnianą ściereczkę, końce której związać gumką lub sznurkiem - pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wysoki garnek z uszami napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab przywiązać do ucha garnka. Schab wpuścić do środka tak, aby nie dotykał wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować na parze po 25 minut z każdej strony (na małym gazie), następnie wyjąć mięso i pozostawić do całkowitego ostudzenia w ściereczce. Po wystudzeniu wyjąc ze ścierki i pokrojony w plastry podawać z zimnym sosem śliwkowym, żurawinowym, z majonezem lub chrzanem.
przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis6838.html
Ostatnią edycję dokonał moderator: