- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
jedna z wędlin na moim tegorocznym półmisku wielkanocnym:
1-1,20 kg schabu
peklowana polędwiczka wieprzowa długości schabu (raczej z tych cienkich)*
sól,
2 ząbki czosnku ( albo ile kto chce
)
majeranek
woreczek do pieczenia
* ja peklując inne mięsa na święta włożyłam polędwiczkę do marynaty i zostawiłam na 2 dni, potem uformowałam w zgrabny wałeczek( odcinając w szerszych partiach zbędne kawałki) i zamroziłam. Można świeżą polędwiczkę natrzeć solą peklową i również zostawić na ok. 2 dni a potem również koniecznie zamrozić.
- schab natrzeć solą ( dość mocno), zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem.
- Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i zostawić w lodówce na 1-2 dni.
- W schabie zrobić dziurę wzdłuż- ja to robię trzonkiem dużej, plastikowej łyżki, można jakimś drewnianym albo po prostu długim, wąskim nożem.
- W otwór wepchnąć zamrożoną na kość polędwiczkę i zostawić jeszcze na kilka godzin rozmrożenia polędwiczki.
- Całość ładnie uformować, owinąć sznurkiem lub włożyć w rękaw wędliniarski.
- Umieścić w worek do pieczenia, szczelnie zakręcić i włożyć do większego garnka z wodą.
- Parzyć przez ok. 2 godziny nie doprowadzając wody w garnku do wrzenia ( mnie kilka razy zawrzało
)
- Wystudzić, dobrze schłodzić w lodówce.
Najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Schab jest pyszny i ładnie wygląda.

1-1,20 kg schabu
peklowana polędwiczka wieprzowa długości schabu (raczej z tych cienkich)*
sól,
2 ząbki czosnku ( albo ile kto chce

majeranek
woreczek do pieczenia
* ja peklując inne mięsa na święta włożyłam polędwiczkę do marynaty i zostawiłam na 2 dni, potem uformowałam w zgrabny wałeczek( odcinając w szerszych partiach zbędne kawałki) i zamroziłam. Można świeżą polędwiczkę natrzeć solą peklową i również zostawić na ok. 2 dni a potem również koniecznie zamrozić.
- schab natrzeć solą ( dość mocno), zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem.
- Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i zostawić w lodówce na 1-2 dni.
- W schabie zrobić dziurę wzdłuż- ja to robię trzonkiem dużej, plastikowej łyżki, można jakimś drewnianym albo po prostu długim, wąskim nożem.
- W otwór wepchnąć zamrożoną na kość polędwiczkę i zostawić jeszcze na kilka godzin rozmrożenia polędwiczki.
- Całość ładnie uformować, owinąć sznurkiem lub włożyć w rękaw wędliniarski.
- Umieścić w worek do pieczenia, szczelnie zakręcić i włożyć do większego garnka z wodą.
- Parzyć przez ok. 2 godziny nie doprowadzając wody w garnku do wrzenia ( mnie kilka razy zawrzało

- Wystudzić, dobrze schłodzić w lodówce.
Najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Schab jest pyszny i ładnie wygląda.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: