- Wrz 23, 2004
 
- 10,261
 
- 4
 
- 38
 
jedna z wędlin na moim tegorocznym półmisku wielkanocnym:
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
1-1,20 kg schabu
peklowana polędwiczka wieprzowa długości schabu (raczej z tych cienkich)*
sól,
2 ząbki czosnku ( albo ile kto chce
		
	
 )
majeranek
woreczek do pieczenia
* ja peklując inne mięsa na święta włożyłam polędwiczkę do marynaty i zostawiłam na 2 dni, potem uformowałam w zgrabny wałeczek( odcinając w szerszych partiach zbędne kawałki) i zamroziłam. Można świeżą polędwiczkę natrzeć solą peklową i również zostawić na ok. 2 dni a potem również koniecznie zamrozić.
- schab natrzeć solą ( dość mocno), zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem.
- Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i zostawić w lodówce na 1-2 dni.
- W schabie zrobić dziurę wzdłuż- ja to robię trzonkiem dużej, plastikowej łyżki, można jakimś drewnianym albo po prostu długim, wąskim nożem.
- W otwór wepchnąć zamrożoną na kość polędwiczkę i zostawić jeszcze na kilka godzin rozmrożenia polędwiczki.
- Całość ładnie uformować, owinąć sznurkiem lub włożyć w rękaw wędliniarski.
- Umieścić w worek do pieczenia, szczelnie zakręcić i włożyć do większego garnka z wodą.
- Parzyć przez ok. 2 godziny nie doprowadzając wody w garnku do wrzenia ( mnie kilka razy zawrzało
		
	
 )
- Wystudzić, dobrze schłodzić w lodówce.
Najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Schab jest pyszny i ładnie wygląda.
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			
	
		
			
		
		
	
1-1,20 kg schabu
peklowana polędwiczka wieprzowa długości schabu (raczej z tych cienkich)*
sól,
2 ząbki czosnku ( albo ile kto chce
majeranek
woreczek do pieczenia
* ja peklując inne mięsa na święta włożyłam polędwiczkę do marynaty i zostawiłam na 2 dni, potem uformowałam w zgrabny wałeczek( odcinając w szerszych partiach zbędne kawałki) i zamroziłam. Można świeżą polędwiczkę natrzeć solą peklową i również zostawić na ok. 2 dni a potem również koniecznie zamrozić.
- schab natrzeć solą ( dość mocno), zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem.
- Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i zostawić w lodówce na 1-2 dni.
- W schabie zrobić dziurę wzdłuż- ja to robię trzonkiem dużej, plastikowej łyżki, można jakimś drewnianym albo po prostu długim, wąskim nożem.
- W otwór wepchnąć zamrożoną na kość polędwiczkę i zostawić jeszcze na kilka godzin rozmrożenia polędwiczki.
- Całość ładnie uformować, owinąć sznurkiem lub włożyć w rękaw wędliniarski.
- Umieścić w worek do pieczenia, szczelnie zakręcić i włożyć do większego garnka z wodą.
- Parzyć przez ok. 2 godziny nie doprowadzając wody w garnku do wrzenia ( mnie kilka razy zawrzało
- Wystudzić, dobrze schłodzić w lodówce.
Najlepiej podawać po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Schab jest pyszny i ładnie wygląda.

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		
			
			
