Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
SCHWARZWALDER KIRSCHTORTE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="moni77" data-source="post: 80366" data-attributes="member: 73"><p>8 białek, </p><p>150 g cukru </p><p>1 cukier waniliowy, </p><p>8 żółtek, </p><p>0,5 fiolki aromatu gorzkich migdałów, </p><p>1 budyń czekoladowy, </p><p>2 łyżki kakao w proszku, </p><p>150 g mąki tortowej, </p><p>1/2 opakowania proszku do pieczenia, </p><p>szczypta soli, </p><p>średni słoik wiśni w kompocie, </p><p>2 kieliszki Kirschwasser, </p><p>0,75 l słodkiej śmietany (30 – 36%) </p><p>1 łyżka cukru pudru, </p><p>3 łyżeczki żelatyny, </p><p>kilka łyżek czekolady w płatkach, do dekoracji. </p><p>papier do wyłożenia formy, tortownica 26 cm. </p><p></p><p>Mąkę i kakao przesiać przez sito. Wymieszać najdokładniej z proszkiem do pieczenia, budyniem i szczyptą soli. Do żółtek dodać zapach migdałowy i wymieszać. Z białek ubić pianę a gdy zacznie sztywnieć, wsypać oba cukry i ubijać dalej aż do pełnej sztywności. Delikatnie mieszając, do piany dodać żółtka i kolejno wymieszaną mąkę. Wlać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 35 minutach, sprawdzać patyczkiem. </p><p>Po upieczeniu, ostudzić i podzielić na 3 równe plastry. </p><p>Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną żelatynę. Wiśnie odcedzić. Odlać 1/4 szklanki kompotu i wymieszać z Kirschwasser. Powstałym płynem nasączyć plastry biszkoptu. </p><p>Pierwszą warstwę cienko posmarować śmietaną. Przy pomocy mieszka z dyszą Nr 12, dookoła zewnętrznej krawędzi tortu, nanieść &#8222;rulonik&#8221; śmietany. Od wewnętrznej strony &#8222;rulonika&#8221;, jedną obok drugiej, ułożyć wiśnie. Tuż przy wiśniach nanieść następny &#8222;rulon&#8221; śmietany i znowu wiśnie. Tak postępować, aż do wypeł- nienia środka. </p><p>Ostrożnie położyć na tym kolejną warstwę biszkoptu i postępować jw. </p><p>Całość posmarować resztą śmietany. Posypać dekoracyjnie płatkami czekolady. </p><p>Tort będzie dzielony na 12 porcji. Dookoła zrobić 12 różyczek z bitej śmietany i na każdej położyć po jednej wisience. Posypać tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="moni77, post: 80366, member: 73"] 8 białek, 150 g cukru 1 cukier waniliowy, 8 żółtek, 0,5 fiolki aromatu gorzkich migdałów, 1 budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao w proszku, 150 g mąki tortowej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, szczypta soli, średni słoik wiśni w kompocie, 2 kieliszki Kirschwasser, 0,75 l słodkiej śmietany (30 – 36%) 1 łyżka cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, kilka łyżek czekolady w płatkach, do dekoracji. papier do wyłożenia formy, tortownica 26 cm. Mąkę i kakao przesiać przez sito. Wymieszać najdokładniej z proszkiem do pieczenia, budyniem i szczyptą soli. Do żółtek dodać zapach migdałowy i wymieszać. Z białek ubić pianę a gdy zacznie sztywnieć, wsypać oba cukry i ubijać dalej aż do pełnej sztywności. Delikatnie mieszając, do piany dodać żółtka i kolejno wymieszaną mąkę. Wlać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 35 minutach, sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu, ostudzić i podzielić na 3 równe plastry. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną żelatynę. Wiśnie odcedzić. Odlać 1/4 szklanki kompotu i wymieszać z Kirschwasser. Powstałym płynem nasączyć plastry biszkoptu. Pierwszą warstwę cienko posmarować śmietaną. Przy pomocy mieszka z dyszą Nr 12, dookoła zewnętrznej krawędzi tortu, nanieść „rulonik” śmietany. Od wewnętrznej strony „rulonika”, jedną obok drugiej, ułożyć wiśnie. Tuż przy wiśniach nanieść następny „rulon” śmietany i znowu wiśnie. Tak postępować, aż do wypeł- nienia środka. Ostrożnie położyć na tym kolejną warstwę biszkoptu i postępować jw. Całość posmarować resztą śmietany. Posypać dekoracyjnie płatkami czekolady. Tort będzie dzielony na 12 porcji. Dookoła zrobić 12 różyczek z bitej śmietany i na każdej położyć po jednej wisience. Posypać tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
SCHWARZWALDER KIRSCHTORTE
Top
Bottom