- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Schweinsöhrchen z orzechami laskowymi
4 łyżki brązowego cukru
1 płat ciasta francuskiego (42 x 25 cm)
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
200 g czekolady
1.Ciasto francuskie rozkładamy na stole, posypujemy 2 łyżkami cukru. Cukier dogniatamy wałkiem. Ciasto obracamy na drugą stronę, posypujemy cukrem i orzechami. Zaznaczamy środek ciasta i następnie z każdej strony podwójnie składamy je do środka. Obydwie części składamy razem. Kroimy 1 1/2 cm krążki. Układamy na pergaminie i pieczemy w temp 170 stopni ( z nawiewem) przez ok 10 minut następnie przewracamy je i pieczemy następne 4 minuty. (Wskazana jest kontrola wzrokowa, bo ciastka lubią się bardzo szybko spalić)
2.Czekoladę rozpuszczamy i w niej zanurzamy uprzednio ostudzone końcówki ciasteczek. Ciasteczka odstawiamy na pergamin i czekamy do zastygnięcia czekolady.
Przepis pochodzi z: Feines aus dem Ofen autorstwa A.Schuhbeck i A Schwalber

4 łyżki brązowego cukru
1 płat ciasta francuskiego (42 x 25 cm)
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
200 g czekolady
1.Ciasto francuskie rozkładamy na stole, posypujemy 2 łyżkami cukru. Cukier dogniatamy wałkiem. Ciasto obracamy na drugą stronę, posypujemy cukrem i orzechami. Zaznaczamy środek ciasta i następnie z każdej strony podwójnie składamy je do środka. Obydwie części składamy razem. Kroimy 1 1/2 cm krążki. Układamy na pergaminie i pieczemy w temp 170 stopni ( z nawiewem) przez ok 10 minut następnie przewracamy je i pieczemy następne 4 minuty. (Wskazana jest kontrola wzrokowa, bo ciastka lubią się bardzo szybko spalić)
2.Czekoladę rozpuszczamy i w niej zanurzamy uprzednio ostudzone końcówki ciasteczek. Ciasteczka odstawiamy na pergamin i czekamy do zastygnięcia czekolady.
Przepis pochodzi z: Feines aus dem Ofen autorstwa A.Schuhbeck i A Schwalber