Schweinsöhrchen z orzechami laskowymi

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Schweinsöhrchen z orzechami laskowymi

Schweinsöhrchen_mit_Haselnüssen.JPG

4 łyżki brązowego cukru
1 płat ciasta francuskiego (42 x 25 cm)
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
200 g czekolady

1.Ciasto francuskie rozkładamy na stole, posypujemy 2 łyżkami cukru. Cukier dogniatamy wałkiem. Ciasto obracamy na drugą stronę, posypujemy cukrem i orzechami. Zaznaczamy środek ciasta i następnie z każdej strony podwójnie składamy je do środka. Obydwie części składamy razem. Kroimy 1 1/2 cm krążki. Układamy na pergaminie i pieczemy w temp 170 stopni ( z nawiewem) przez ok 10 minut następnie przewracamy je i pieczemy następne 4 minuty. (Wskazana jest kontrola wzrokowa, bo ciastka lubią się bardzo szybko spalić)
2.Czekoladę rozpuszczamy i w niej zanurzamy uprzednio ostudzone końcówki ciasteczek. Ciasteczka odstawiamy na pergamin i czekamy do zastygnięcia czekolady.

Przepis pochodzi z: Feines aus dem Ofen autorstwa A.Schuhbeck i A Schwalber
 

Załączniki

  • Schweinsöhrchen_mit_Haselnüssen.JPG
    Schweinsöhrchen_mit_Haselnüssen.JPG
    229.1 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy