Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Schweizer
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1256573" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Schweizer</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]70996[/ATTACH]</p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>300 g wody</p><p>190 g mąki pszennej 550 ( w orginale Schweizer Weissmehl 400)</p><p>110 g mąki pszennej 1050 ( w orginale Schweizer Halbweissmehl 700)</p><p>2 g drożdzy</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Zaczyn</p><p>400 g mąki pszennej 550</p><p>240 g mąki pszennej 1050</p><p>300 g wody</p><p>9 g drożdzy</p><p>6 g backmalzu (słodu piekarskiego)</p><p>21 g soli</p><p></p><p>1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą. Odstawiamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce, a następnie wkładamy do lodówki (+5 stopni) na ok 20 godzin.</p><p>2. Powstały zaczyn i wymienione składniki na ciasto mieszamy ze sobą (ok 15 minut) i odstawiamy na 20 minut.</p><p>3. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę i odstawiamy na następne 10 minut.</p><p>4. Wałkiem robimy to co jest na fotce.</p><p>[ATTACH=full]70997[/ATTACH]</p><p>Powstałe języki smarujemy oliwką i zakładamy na kulę. Posypujemy mąką i powstałym złączem na dół kładziemy w głębokim talerzu. Odstawiamy na godzinę by chleb wyrósł.</p><p>5. Odwracamy go delikatnie znowu ma blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 35 minut w temp 230 stopni.</p><p> (Chleba nie spryskujemy wodą)</p><p></p><p>Ps. Przepis pochodzi z <a href="http://www.ploetzblog.de/2010/08/18/gebacken-schweizer-sechsecksbrot-nach-ketex/#more-2026" target="_blank">http://www.ploetzblog.de/2010/08/18/geback...etex/#more-2026</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1256573, member: 140"] [SIZE=14][B]Schweizer[/B][/SIZE] [ATTACH=full]70996[/ATTACH] Zaczyn: 300 g wody 190 g mąki pszennej 550 ( w orginale Schweizer Weissmehl 400) 110 g mąki pszennej 1050 ( w orginale Schweizer Halbweissmehl 700) 2 g drożdzy Ciasto: Zaczyn 400 g mąki pszennej 550 240 g mąki pszennej 1050 300 g wody 9 g drożdzy 6 g backmalzu (słodu piekarskiego) 21 g soli 1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą. Odstawiamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce, a następnie wkładamy do lodówki (+5 stopni) na ok 20 godzin. 2. Powstały zaczyn i wymienione składniki na ciasto mieszamy ze sobą (ok 15 minut) i odstawiamy na 20 minut. 3. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę i odstawiamy na następne 10 minut. 4. Wałkiem robimy to co jest na fotce. [ATTACH=full]70997[/ATTACH] Powstałe języki smarujemy oliwką i zakładamy na kulę. Posypujemy mąką i powstałym złączem na dół kładziemy w głębokim talerzu. Odstawiamy na godzinę by chleb wyrósł. 5. Odwracamy go delikatnie znowu ma blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 35 minut w temp 230 stopni. (Chleba nie spryskujemy wodą) Ps. Przepis pochodzi z [URL="http://www.ploetzblog.de/2010/08/18/gebacken-schweizer-sechsecksbrot-nach-ketex/#more-2026"]http://www.ploetzblog.de/2010/08/18/geback...etex/#more-2026[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Schweizer
Top
Bottom