- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Kolejna wariacja na temat scones z joyofbaking
280 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
76 g chłodnego masła pokrojonego w sześciany o boku 1,25 cm
190 ml śmietanki (dałam 30%, rozważałam dodanie mleka kokosowego, ale akurat wyszło.... )
2 łyżeczki z górką proszku do pieczenia
100 g mieszanki kokosu, kandyzowanego ananasa i papai
glazura: ubite jajko z łyżką śmietanki (albo sama śmietanka)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W sporej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól. Wkruszyć masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać mieszankę owoców. Zrobić w mieszance wgłębienie i wlać płyn. Mieszać drewnianą łyżką do utworzenia wilgotnych kluchów - ciasto będzie lepkie, ew. podsypać odrobiną mąki. Przenieść ciasto na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie zagnieść - ciasto będzie gładkie i utworzy kulę. Rozklepać ciasto na placek o średnicy 18 cm. Podzielić nożem na 8 trójkącików.
Przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować glazurą. Piec 15 minut do zbrązowienia w środkowym położeniu w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
280 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
76 g chłodnego masła pokrojonego w sześciany o boku 1,25 cm
190 ml śmietanki (dałam 30%, rozważałam dodanie mleka kokosowego, ale akurat wyszło.... )
2 łyżeczki z górką proszku do pieczenia
100 g mieszanki kokosu, kandyzowanego ananasa i papai
glazura: ubite jajko z łyżką śmietanki (albo sama śmietanka)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W sporej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól. Wkruszyć masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać mieszankę owoców. Zrobić w mieszance wgłębienie i wlać płyn. Mieszać drewnianą łyżką do utworzenia wilgotnych kluchów - ciasto będzie lepkie, ew. podsypać odrobiną mąki. Przenieść ciasto na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie zagnieść - ciasto będzie gładkie i utworzy kulę. Rozklepać ciasto na placek o średnicy 18 cm. Podzielić nożem na 8 trójkącików.
Przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować glazurą. Piec 15 minut do zbrązowienia w środkowym położeniu w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: