Scones śmietankowo-hawajskie

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Kolejna wariacja na temat scones z joyofbaking

P1090008.JPG


280 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
76 g chłodnego masła pokrojonego w sześciany o boku 1,25 cm
190 ml śmietanki (dałam 30%, rozważałam dodanie mleka kokosowego, ale akurat wyszło.... )
2 łyżeczki z górką proszku do pieczenia
100 g mieszanki kokosu, kandyzowanego ananasa i papai

glazura: ubite jajko z łyżką śmietanki (albo sama śmietanka)

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W sporej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól. Wkruszyć masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać mieszankę owoców. Zrobić w mieszance wgłębienie i wlać płyn. Mieszać drewnianą łyżką do utworzenia wilgotnych kluchów - ciasto będzie lepkie, ew. podsypać odrobiną mąki. Przenieść ciasto na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie zagnieść - ciasto będzie gładkie i utworzy kulę. Rozklepać ciasto na placek o średnicy 18 cm. Podzielić nożem na 8 trójkącików.

Przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować glazurą. Piec 15 minut do zbrązowienia w środkowym położeniu w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

P1090006.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy