Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Scones z pasternakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1395268" data-attributes="member: 1142"><p><strong>1 lyzka oliwy z oliwek</strong></p><p><strong>1 duza cebula, pokrojona w cienkie talarki</strong></p><p><strong>180g maki ze spulchniaczami ( lub zwykla z lyzeczka proszku do pieczenia)</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki soli</strong></p><p><strong>50g masla</strong></p><p><strong>1 lyzeczka tymianku (listkow tylko)</strong></p><p><strong>50g dojrzalego twardego sera koziego/owczego, uzylam Manchego i Iberico, startego</strong></p><p><strong>180g startych pasternakow</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>1 jajko, roztrzepane</strong></p><p><strong>2-3 lyzki mleka, opcjonalnie</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 180C</p><p></p><p>Na oliwie zeszklilam cebulke (ok 15 min), gdy zmiekla zdjelam z ognia i wystudzilam calkowicie.</p><p></p><p>W misce wymieszalam przesiana make , sol, tymianek. Dodalam pokorjone w kostke maslo i polaczylam je z maka. Wmieszalam starty ser, pieprz i pasternaki.</p><p>Dodalam jajko, cebulke i odrobine mleka, jesli potrzeba. Calosc szybko polaczylam i delikatnie zagniotlam (dwa-trzy ruchy). Wylozylam na omaczony blat i lekko rozplaszczylam (mozna uzyc walka). Wykroilam okregi ciasta i ulozylam je na blasze z papierem do pieczenia, posmarowalam mlekiem. Szybko wsunelam do pieca i pieklam 20-25 minut. Podalam cieple, posmarowane maslem, do tego miska lisci salat.</p><p></p><p>Ciasto na scones miesza sie szybko i zagniata krotko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1395268, member: 1142"] [B]1 lyzka oliwy z oliwek 1 duza cebula, pokrojona w cienkie talarki 180g maki ze spulchniaczami ( lub zwykla z lyzeczka proszku do pieczenia) 1/2 lyzeczki soli 50g masla 1 lyzeczka tymianku (listkow tylko) 50g dojrzalego twardego sera koziego/owczego, uzylam Manchego i Iberico, startego 180g startych pasternakow pieprz 1 jajko, roztrzepane 2-3 lyzki mleka, opcjonalnie[/B] Piec rozgrzalam do 180C Na oliwie zeszklilam cebulke (ok 15 min), gdy zmiekla zdjelam z ognia i wystudzilam calkowicie. W misce wymieszalam przesiana make , sol, tymianek. Dodalam pokorjone w kostke maslo i polaczylam je z maka. Wmieszalam starty ser, pieprz i pasternaki. Dodalam jajko, cebulke i odrobine mleka, jesli potrzeba. Calosc szybko polaczylam i delikatnie zagniotlam (dwa-trzy ruchy). Wylozylam na omaczony blat i lekko rozplaszczylam (mozna uzyc walka). Wykroilam okregi ciasta i ulozylam je na blasze z papierem do pieczenia, posmarowalam mlekiem. Szybko wsunelam do pieca i pieklam 20-25 minut. Podalam cieple, posmarowane maslem, do tego miska lisci salat. Ciasto na scones miesza sie szybko i zagniata krotko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Scones z pasternakiem
Top
Bottom