Scones żurawinowo-pomarańczowe

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Wolna interpretacja przepisu z joyofbaking
Idealne na niedzielne śniadanie - z pieczeniem czas wykonania to pół godziny.

P1080846.JPG


190 g mąki pszennej
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej (tak na oko to chyba nasza lubella pełnoziarnista)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
76 g chłodnego masła pokrojonego w sześciany o boku 1,25 cm
100 ml soku pomarańczowego
90 ml maślanki wymieszanej ze śmietanką (akurat miałam trochę na zbyciu
icon_mrgreen.gif
)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka otartej skórki pomarańczowej
pół szklanki żurawiny

glazura: ubite jajko z łyżką śmietanki

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W sporej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól. Wkruszyć masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żurawinę. Zrobić w mieszance wgłębienie i wlać płyny rozmieszane ze skórką pomarańczową. Mieszać drewnianą łyżką do utworzenia wilgotnych kluchów - ciasto będzie lepkie (akurat moje było za lepkie, ale to wina mojej badziewnej wagi, która chyba niedoważa, podsypałam 2 łyżkami mąki). Przenieść ciasto na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie zagnieść - ciasto będzie gładkie i utworzy kulę. Rozklepać ciasto na placek o średnicy 18 cm. Podzielić nożem na 8 trójkącików.
Przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować glazurą. Piec 15 minut do zbrązowienia w środkowym położeniu w piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

P1080842.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,420
2,354
113
Uwielbiam te scones
icon_smile.gif
Zjadlam pierwszy raz w Starbucksie, potem znalazlam przepis w necie i od tego czasu dosc czesto je robie. My je lubimy na sniadanie, do kawy
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy