Scotch Broth

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo "tresciwa", wiejska zupa, najlepiej przygotowac ja z sezonowych produktow...smakuje wtedy najlepiej.

900g kawlek jagnieciny lub baraniny, z koscia
2-2 1/1 litra wody
150g prelowego jeczmienia
125g suchego zielonego groszku (marrowfat peas), namoczonego przez noc
bouquet garni (lisc laurowy, 2 galazki zielonej pietruszki, 2 galazki tymianku)
1 duzy por, pokrojony na male kawalki
1 srednia cebula, drobno pokrojona
1 mala rzepa, pokrojona w kostke
1/2 malej glowki kapusty wloskiej (Savoy)
zielona pietruszka, posiekana
sol pieprz


Umyte i pozbawione nadmiaru tluszczu mieso wlozylam do garnka, zalalam je zimna woda. Doprowdzilam do wrzenia, zdjelam "szum", dodalam jeczmien, bouquet garni, sol i pieprz. Gotowalam ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Nastepnie do wywaru dodalam warzywa (oprocz kapusty) i dalej gotowalam ok. godziny. Mieso wyjelam, wystudzilam, oddzielilam od kosci, pokroilam na male kawalki. Do zupy dodalam teraz poszatkowana kapuste i gotowalam jeszcze 20-30 mint. Doprawilam do smaku. Podalam z miesem.

Zupe mozna przygotowac rowniez na gotowym wywarze miesnym, lub w wersji wegetarianskiej - jest rownie pyszna.
 

Załączniki

  • Scotch_Broth.jpg
    Scotch_Broth.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy