Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Scotch Broth
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 937112" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo &quot;tresciwa&quot;, wiejska zupa, najlepiej przygotowac ja z sezonowych produktow...smakuje wtedy najlepiej.</p><p></p><p><strong>900g kawlek jagnieciny lub baraniny, z koscia</strong></p><p><strong>2-2 1/1 litra wody</strong></p><p><strong>150g prelowego jeczmienia</strong></p><p><strong>125g suchego zielonego groszku (marrowfat peas), namoczonego przez noc</strong></p><p><strong>bouquet garni (lisc laurowy, 2 galazki zielonej pietruszki, 2 galazki tymianku)</strong></p><p><strong>1 duzy por, pokrojony na male kawalki</strong></p><p><strong>1 srednia cebula, drobno pokrojona</strong></p><p><strong>1 mala rzepa, pokrojona w kostke</strong></p><p><strong>1/2 malej glowki kapusty wloskiej (Savoy)</strong></p><p><strong>zielona pietruszka, posiekana</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p></p><p>Umyte i pozbawione nadmiaru tluszczu mieso wlozylam do garnka, zalalam je zimna woda. Doprowdzilam do wrzenia, zdjelam &quot;szum&quot;, dodalam jeczmien, bouquet garni, sol i pieprz. Gotowalam ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Nastepnie do wywaru dodalam warzywa (oprocz kapusty) i dalej gotowalam ok. godziny. Mieso wyjelam, wystudzilam, oddzielilam od kosci, pokroilam na male kawalki. Do zupy dodalam teraz poszatkowana kapuste i gotowalam jeszcze 20-30 mint. Doprawilam do smaku. Podalam z miesem.</p><p></p><p>Zupe mozna przygotowac rowniez na gotowym wywarze miesnym, lub w wersji wegetarianskiej - jest rownie pyszna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 937112, member: 1142"] Bardzo "tresciwa", wiejska zupa, najlepiej przygotowac ja z sezonowych produktow...smakuje wtedy najlepiej. [B]900g kawlek jagnieciny lub baraniny, z koscia 2-2 1/1 litra wody 150g prelowego jeczmienia 125g suchego zielonego groszku (marrowfat peas), namoczonego przez noc bouquet garni (lisc laurowy, 2 galazki zielonej pietruszki, 2 galazki tymianku) 1 duzy por, pokrojony na male kawalki 1 srednia cebula, drobno pokrojona 1 mala rzepa, pokrojona w kostke 1/2 malej glowki kapusty wloskiej (Savoy) zielona pietruszka, posiekana sol pieprz[/B] Umyte i pozbawione nadmiaru tluszczu mieso wlozylam do garnka, zalalam je zimna woda. Doprowdzilam do wrzenia, zdjelam "szum", dodalam jeczmien, bouquet garni, sol i pieprz. Gotowalam ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Nastepnie do wywaru dodalam warzywa (oprocz kapusty) i dalej gotowalam ok. godziny. Mieso wyjelam, wystudzilam, oddzielilam od kosci, pokroilam na male kawalki. Do zupy dodalam teraz poszatkowana kapuste i gotowalam jeszcze 20-30 mint. Doprawilam do smaku. Podalam z miesem. Zupe mozna przygotowac rowniez na gotowym wywarze miesnym, lub w wersji wegetarianskiej - jest rownie pyszna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Scotch Broth
Top
Bottom