Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sękacz w tortownicy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 768884" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Wyglądem nie przypomina klasycznych baumkuchenów, czyli sękaczy pieczonych na rożnie nad ogn</span>iskiem. Raczej zachowujący dość długo świeżość tort oblany odpowiednim lukrem, ale zapiekane warstwy ciasta są, tak jak w prawdziwym sękaczu. Robiłam go kilkakrotnie w różnych piekarnikach od gazowych, po elektryczne. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Opracowanie kulinarne Marii Lemnis i Henryka Vitry.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg masła</p><p>25 dkg cukru</p><p>15 dkg mąki krupczatki</p><p>10 dkg mąki ziemniaczanej</p><p>6 jajek (osobno żółtka i białka)</p><p>5 dkg zmielonych migdałów</p><p>pół laski najdrobniej utłuczonej laski wanilii</p><p>łyżka rumu</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Masło ucieramy z cukrem na idealnie puszysty krem, dodając po jednemu żółtka, utarte migdały wanilię, rum oraz obie mąki. Na końcu łączymy z ciastem bardzo sztywno ubitą pianę z 6 białek. Na dnie wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm rozprowadzamy równomiernie 2 łyżki ciasta i tortownicę natychmiast wsuwamy do gorącego (190 - 200 st. górna grzałka) piekarnika na górny ruszt. Gdy ciasto lekko się zrumieni, co trwa około 5 minut, tortownicę wyjmujemy i na upieczonej warstwie rozprowadzamy następne 2 łyżki ciasta. I od tej chwili przepis zmodyfikowałam, bo zamiast łyżki stołowej używam małej łyżki do sosu, co daje trochę więcej ciasta za jednym nałożeniem. Tortownica znów wędruje do piekarnika na 5 minut (ta warstwa ciasta też musi być zrumieniona). Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania całego ciasta. Pilnujmy, żeby każda warstwa była złoto rumiana. Na drugi dzień po zupełnym ochłodzeniu sękacz polewamy lukrem, jaki najbardziej lubimy: cytrynowy, rumowy, czekoladowy, kawowy itp.</p><p>Lukier robimy z 20 dkg cukru pudru i dodatków w postaci kilku łyżek gorącej kawy, soku cytrynowego, domieszanego do cukru kakao i rozprowadzonego kilkoma łyżkami gorącego mleka itp.</p><p>Dobrze zrobione, jest to ciasto równe dobrym tortom, stosowne do niedzielnej lub świątecznej kawy albo herbaty i przez dłuższy czas zachowujące świeżość.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 768884, member: 10341"] [SIZE=10]Wyglądem nie przypomina klasycznych baumkuchenów, czyli sękaczy pieczonych na rożnie nad ogn[/SIZE]iskiem. Raczej zachowujący dość długo świeżość tort oblany odpowiednim lukrem, ale zapiekane warstwy ciasta są, tak jak w prawdziwym sękaczu. Robiłam go kilkakrotnie w różnych piekarnikach od gazowych, po elektryczne. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Marii Lemnis i Henryka Vitry. [B]Składniki[/B] 25 dkg masła 25 dkg cukru 15 dkg mąki krupczatki 10 dkg mąki ziemniaczanej 6 jajek (osobno żółtka i białka) 5 dkg zmielonych migdałów pół laski najdrobniej utłuczonej laski wanilii łyżka rumu masło do wysmarowania formy Masło ucieramy z cukrem na idealnie puszysty krem, dodając po jednemu żółtka, utarte migdały wanilię, rum oraz obie mąki. Na końcu łączymy z ciastem bardzo sztywno ubitą pianę z 6 białek. Na dnie wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm rozprowadzamy równomiernie 2 łyżki ciasta i tortownicę natychmiast wsuwamy do gorącego (190 - 200 st. górna grzałka) piekarnika na górny ruszt. Gdy ciasto lekko się zrumieni, co trwa około 5 minut, tortownicę wyjmujemy i na upieczonej warstwie rozprowadzamy następne 2 łyżki ciasta. I od tej chwili przepis zmodyfikowałam, bo zamiast łyżki stołowej używam małej łyżki do sosu, co daje trochę więcej ciasta za jednym nałożeniem. Tortownica znów wędruje do piekarnika na 5 minut (ta warstwa ciasta też musi być zrumieniona). Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania całego ciasta. Pilnujmy, żeby każda warstwa była złoto rumiana. Na drugi dzień po zupełnym ochłodzeniu sękacz polewamy lukrem, jaki najbardziej lubimy: cytrynowy, rumowy, czekoladowy, kawowy itp. Lukier robimy z 20 dkg cukru pudru i dodatków w postaci kilku łyżek gorącej kawy, soku cytrynowego, domieszanego do cukru kakao i rozprowadzonego kilkoma łyżkami gorącego mleka itp. Dobrze zrobione, jest to ciasto równe dobrym tortom, stosowne do niedzielnej lub świątecznej kawy albo herbaty i przez dłuższy czas zachowujące świeżość. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sękacz w tortownicy
Bottom