Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sękacz
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="druid" data-source="post: 1677155" data-attributes="member: 3909"><p>Jest to przepis na sękacza z cukierni. Ja go tylko pomniejszyłem. Oryginalnie sękacz z tego przepisu ma ok. 12kg. i jest pieczony na wałku.</p><p></p><p>Sękacz:</p><p>Masło 300gr.</p><p>Cukier 150gr.</p><p>Mleko w proszku 100gr.</p><p>Żółtka 300ml.</p><p>Białko 300ml.</p><p>Cukier do białka 100gr.</p><p>Mąka pszenna 120gr.</p><p>Mąka ziemniaczana 70gr.</p><p>Cukier waniliowy, trochę gałki muszkatałowej.</p><p></p><p>Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, żółtka dodajemy po jednym cały czas ucierając.</p><p>Białka ubijamy z cukrem na sztywno.</p><p>Mąki i mleko wymieszać razem.</p><p>Do ubitego masła dodajemy połowę białka, mieszamy, dodajemy mąkę i na koniec resztę białka. Delikatnie mieszamy.</p><p>Piekarnik 200st. C. , grzałki góra/dół.Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia. Wylewamy jedną warstwę i pieczemy do uzyskania koloru. (u mnie 10min.)</p><p>Wylewamy następną i zapiekamy i tak dalej aż do zużycia całego ciasta.</p><p>Życzę smacznego.</p><p>[ATTACH=full]100471[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="druid, post: 1677155, member: 3909"] Jest to przepis na sękacza z cukierni. Ja go tylko pomniejszyłem. Oryginalnie sękacz z tego przepisu ma ok. 12kg. i jest pieczony na wałku. Sękacz: Masło 300gr. Cukier 150gr. Mleko w proszku 100gr. Żółtka 300ml. Białko 300ml. Cukier do białka 100gr. Mąka pszenna 120gr. Mąka ziemniaczana 70gr. Cukier waniliowy, trochę gałki muszkatałowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, żółtka dodajemy po jednym cały czas ucierając. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Mąki i mleko wymieszać razem. Do ubitego masła dodajemy połowę białka, mieszamy, dodajemy mąkę i na koniec resztę białka. Delikatnie mieszamy. Piekarnik 200st. C. , grzałki góra/dół.Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia. Wylewamy jedną warstwę i pieczemy do uzyskania koloru. (u mnie 10min.) Wylewamy następną i zapiekamy i tak dalej aż do zużycia całego ciasta. Życzę smacznego. [ATTACH=full]100471[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sękacz
Top
Bottom