- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sekret krasnoludków
(Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne )
Będą nam potrzebne:
Pieczarki o dużych, ładnych kapeluszach (ilość zależna od ilości osób, którym zamierzamy podać danie ,ok. 2-3 na osobę dorosłą)
Mięso mielone wieprzowo-wołowe (ja dla 2 osób robię z ćwierć kg i jest ich mnóstwo
)
namoczona bułeczka
cebula
jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki kminku
ćwierć łyżeczki kolendry
vegetta lub sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
bułka tarta do panierowania
olej i masło do smażenia
1. Pieczarki myjemy, oddzielamy nóżki. Podgotowujemy w niedużej ilości wody z vegettą, aż zmiękną trochę. (Sprawdzamy to ostrożnie, tak, by nie podziurawić widelcem górnej strony kapeluszy )
2. Nóżki-ogonki pieczarek ścieramy na drobnej tarce i podsmażamy na maśle.
3. Przygotowujemy mięso:
mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, wcześniej namoczoną, odciśniętą bułką, drobniutko posiekaną cebulą, kminkiem, kolendrą, łyżeczką musztardy i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy podsmażone ogonki pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku vegrttą i pieprzem.
4. Mięsem napełniamy przestudzone kapelusze pieczarek. Najpierw szczelnie wypełniamy wnętrze kapelusza, potem pod pieczarką tworzymy zgrabny kotlecik grubości ok. 1 - 1.5 cm.
Stronę z mięsem panierujemy w tartej bułce.
5. Smażymy kotlety na wolnym ogniu, zaczynając od strony "mięsnej"
Następnie podsmażamy stronę z pieczarką, aż się apetycznie zrumieni.
Odwracamy znowu na "mięsną" stronę, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Takie kotleciki wspaniale smakują ze wszystkim:
kluskami śląskimi, kopytkami, kaszą - to wszystko oczywiście z pysznym grzybowym sosem
,
z ziemniakami lub z frytkami.
Do tego ulubiona surówka.
Świetne danko na obiad rodzinny bądź ku zaskoczeniu gości
SMACZNEGO!
(Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne )
Będą nam potrzebne:
Pieczarki o dużych, ładnych kapeluszach (ilość zależna od ilości osób, którym zamierzamy podać danie ,ok. 2-3 na osobę dorosłą)
Mięso mielone wieprzowo-wołowe (ja dla 2 osób robię z ćwierć kg i jest ich mnóstwo

namoczona bułeczka
cebula
jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki kminku
ćwierć łyżeczki kolendry
vegetta lub sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
bułka tarta do panierowania
olej i masło do smażenia
1. Pieczarki myjemy, oddzielamy nóżki. Podgotowujemy w niedużej ilości wody z vegettą, aż zmiękną trochę. (Sprawdzamy to ostrożnie, tak, by nie podziurawić widelcem górnej strony kapeluszy )
2. Nóżki-ogonki pieczarek ścieramy na drobnej tarce i podsmażamy na maśle.
3. Przygotowujemy mięso:
mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, wcześniej namoczoną, odciśniętą bułką, drobniutko posiekaną cebulą, kminkiem, kolendrą, łyżeczką musztardy i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy podsmażone ogonki pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku vegrttą i pieprzem.
4. Mięsem napełniamy przestudzone kapelusze pieczarek. Najpierw szczelnie wypełniamy wnętrze kapelusza, potem pod pieczarką tworzymy zgrabny kotlecik grubości ok. 1 - 1.5 cm.
Stronę z mięsem panierujemy w tartej bułce.
5. Smażymy kotlety na wolnym ogniu, zaczynając od strony "mięsnej"
Następnie podsmażamy stronę z pieczarką, aż się apetycznie zrumieni.
Odwracamy znowu na "mięsną" stronę, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Takie kotleciki wspaniale smakują ze wszystkim:
kluskami śląskimi, kopytkami, kaszą - to wszystko oczywiście z pysznym grzybowym sosem

z ziemniakami lub z frytkami.
Do tego ulubiona surówka.
Świetne danko na obiad rodzinny bądź ku zaskoczeniu gości
SMACZNEGO!
Ostatnią edycję dokonał moderator: